EINDHOVEN - Het tot voor kort in eigen land oppermachtige PSV kon zaterdagavond na de verrassende thuisnederlaag tegen Roda JC (0-2) niet anders dan concluderen dat de winterstop voor de club twee weken te laat kwam. Door het eerste verlies in de competitie mag niet de dit seizoen zo bewierookte Eindhovense club, maar AZ zich winterkampioen noemen.

AZ heeft evenveel punten (42) als PSV. Beide clubs hebben een positief doelsaldo van 32 treffers. Op basis van twee meer gescoorde doelpunten pakten de dit seizoen verrassend goed presterende Alkmaarders de officieuze titel van winterkampioen.

Winterkampioen

In Duitsland staat de beste ploeg van de eerste competitiehelft in negen van de tien gevallen ook aan het einde van de competitie bovenaan. In Nederland liggen deze cijfers anders. Vaststaat dat de eredivisie in het volgende kalenderjaar een uitermate spannende tweede competitiehelft tegemoet gaat.

Zo reist PSV in februari naar Alkmaar voor de uitwedstrijd tegen AZ. Ajax en zelfs Feyenoord mogen ook weer voorzichtig over een mooi seizoen dromen. Beide clubs kunnen zondag het verschil met de lijstaanvoerders terugbrengen tot respectievelijk vijf en acht punten.

Panathinaikos

Voor eigen publiek tegen Roda JC kon PSV de vrije val die het de laatste weken ongewild maakte, niet breken. De ogenschijnlijke nietszeggende nederlaag bij Panathinaikos (4-1) van ruim anderhalve week geleden leek aanvankelijk niet meer dan een incident.

De Eindhovense club verspeelde vorige week echter tegen Feyenoord een voorsprong van 1-3. Net als vorig seizoen, toen het eveneens in Eindhoven won (1-2), onderstreepte ook Roda JC dat PSV in de huidige vorm kwetsbaar is.

Kwetsbaar

De Brabanders haalden uit de laatste drie wedstrijden slechts één schamel puntje. De tot voor kort bijna niet te passeren defensie kreeg in de bewuste duels maar liefst negen treffers tegen. De Brabanders scoorden in het drietal wedstrijden slechts viermaal.

Alex

Cruciaal in het duel met Roda JC waren de laatste twee minuten van de eerste helft. Alex werkte in de 43e minuut de doorgebroken Koné naar de grond. Scheidsrechter Van Sichem trok terecht de rode kaart. In blessuretijd van de eerste helft schoot Bodnar vanuit een vrije trap prachtig raak: 0-1.

Jacht

Met tien man en aanvaller Sibon voor de jeugdige middenvelder Afellay maakte PSV na de hervatting zonder te overtuigen jacht op de gelijkmaker. Cocu en Bouma konden de nerveuze doelman Kujovic niet passeren. Roda JC gokte op de counter en zag de tactiek tien minuten voor tijd beloond met een treffer van Sergio: 0-2.

Hiddink

"We hadden de wedstrijd in de eerste helft moeten killen", doelde de verliezende trainer Hiddink op de twee enorme mogelijkheden die Farfan bij een stand van 0-0 miste. "Vorige week tegen Feyenoord hadden we het ook niet meer weg mogen geven. Het is jammer dat we een heel goede eerste helft van de competitie zo moeten besluiten. Toch denk ik dat we een welverdiende vakantie ingaan. Volgend jaar moeten we de draad weer helemaal fris oppakken. Dat is echt nodig. Want AZ heeft zich er mooi tussen gespeeld."