LUTTEN - Ton Sijbrands heeft zijn wereldrecord blindsimultaan dammen verbeterd tot 24 partijen. De 55-jarige Amsterdammer kwam zaterdag in het Overijsselse Lutten na 24 uur en 39 minuten uit op een score van 44 punten voor en 4 tegen. Hij won twintig keer en speelde vier keer remise. Het winstpercentage van 91,667 lag ruim boven de reglementaire eis van 70 procent.

Het was sinds 1982 de negende recordpoging van Sijbrands, die nog altijd de wereldranglijst aanvoert. De vorige succesvolle poging was twee jaar geleden, eveneens in de bedrijfskantine van zijn sponsor, het kunststoffenbedrijf Wildkamp uit Lutten. Sijbrands zette toen het record blindsimultaan dammen op 22 partijen (zeventien keer winst en vijf remises).

Uitputtingsslag

De grootmeester begon vrijdagmiddag om vijf uur aan de uitputtingsslag, die hem fysiek minstens even zwaar viel als geestelijk. Sijbrands moest ruim 24 uur wakker blijven, kon tussendoor niet uitgebreid eten en moest geconcentreerd blijven.

Hij zat daarom afgezonderd van alles en iedereen in een apart kamertje en gaf zijn zetten via een microfoon door aan de wedstrijdzaal, waar 24 zeer geoefende dammers achter de borden zaten.

Het duurde tot zaterdagmiddag, eer hij tegenstanders op de knieën kreeg. Tegen drie uur had hij pas drie partijen gewonnen, maar daarna ging het snel. Na vijf uur stroomde de punten binnen en even na half zes was het record een feit. De vier dammers die er tegen de doodvermoeide Sijbrands een remise uitsleepten, waren Gert Jan Hoeve, Marco Veneboer, Fred Elgersma en Jan Veneman.

Record

In de komende tien jaar zal Sijbrands nog twee keer een poging wagen het record te verbeteren. Dat ligt contractueel vast. Sponsor Wildkamp bood vorig jaar Sijbrands tot aan zijn 65e levensjaar financiële ondersteuning, maar als tegenprestatie moet de dammer tot die tijd nog drie keer een aanval doen op het wereldrecord blindsimultaan. De eerste van de drie pogingen is nu geslaagd.