ALKMAAR - AZ-voorzitter Dirk Scheringa heeft zaterdag de eerste paal geslagen voor het nieuwe stadion van de Alkmaarse voetbalclub. De bouw van het KooimeerPlaza, zoals de accommodatie in Alkmaar gaat heten, neemt ongeveer anderhalf jaar in beslag. Het is de bedoeling dat AZ met ingang van het seizoen 2006-2007 in het nieuwe stadion, dat plaats biedt aan 13.500 toeschouwers, gaat spelen.

De plannen voor een nieuw onderkomen voor AZ, met een totale oppervlakte van 25.000 vierkante meter, bestonden al zes jaar. Het project is echter jaren vertraagd door talloze procedures over onder meer de bouwvergunning en de vraag of bij KooimeerPlaza detailhandel mocht komen.

Het stadion wordt nu gebouwd op basis van een nieuw akkoord tussen AZ en de gemeente Alkmaar. Daarin is onder meer bepaald dat AZ vijf miljoen euro betaalt voor de grond van het huidige stadion, waar woningen komen.

Voor het begin van de ceremonie trok zaterdag een lange rij van zo'n 1500 AZ-supporters door Alkmaar. Zij brachten een symbolische heipaal van de Alkmaarder Hout naar de nieuwbouwlocatie Kooimeer. Behalve dat het verkeer hier en daar werd opgehouden, deden zich hierbij geen moeilijkheden voor.

Op de plaats van bestemming aangekomen, sprak onder anderen Dirk Scheringa, voordat hij het heiblok zijn gang liet gaan, op een kunstgrasveldje over de duizend stappen die gezet moesten worden. "Vandaag is de duizendste stap. Alle agressie van de afgelopen zes jaar wordt nu de grond ingeramd".

Volgens verantwoordelijk wethouder Van Vliet mag de vlag uit. "Alkmaar is blij met het behaalde resultaat. De bouw is begonnen." Vervolgens werd een grote vlag van AZ over de aanwezigen ontrold.