HEERENVEEN - Schaatser Mark Tuitert heeft na de eerste dag van het Nederlands kampioenschap allround de koppositie in handen. De Europees kampioen eindigde zaterdag als zevende op de 5000 meter, nadat hij eerder al had gezegevierd op de 500 meter.

Tuitert klokte in Thialf op de vijf kilometer een tijd van 6.32,05. De zege ging naar Carl Verheijen. De TVM-schaatser bereikte de finish na 6.22,97 en bleef Gianni Romme anderhalve seconde voor: 6.24,52.

Uytdehaage

In het tussenklassement heeft Tuitert een redelijke voorsprong op Jochem Uytdehaage. De rijder van Postcode Loterij mag op de 1500 meter anderhalve seconde verliezen op Uytdehaage. Sven Kramer staat derde in het klassement, voor Verheijen (vierde) en Romme (vijfde). Toch lijkt nog geen enkele beslissing te zijn gevallen.

Uytdehaage verwacht zondag dan ook een waar "slachtveld". De topvijf van het tussenklassement zal gaan strijden om vier EK-tickets. Wie de nationale allroundtitel verovert, lijkt in Thialf van ondergeschikt belang.

Afhaken

Wat op de eerste dag wel duidelijk werd, is dat vier topschaatsers definitief afhaakten. Bob de Jong (valpartij op 500 meter) en Tom Prinsen (diskwalificatie op 5000 meter) waren de pechvogels in Thialf. Ralf van der Rijst en Rintje Ritsma - vooraf betiteld als outsiders - presteerden te matig voor een topklassering.

Van der Rijst staat zevende in het tussenklassement, Ritsma achtste. Beide rijders hebben op de 1500 meter ruim 3,5 seconden achterstand op nummer vier Carl Verheijen. Zondag werken de mannen nog de 1500 en 10.000 meter af.