HEERENVEEN - De jonkies hebben op de eerste dag van het NK allround in Heerenveen de aanzet gegeven voor een coup. Moniek Kleinsman (22) staat na twee afstanden aan de leiding, voor Ireen Wüst (18). Wieteke Cramer en Renate Groenewold moeten zich voorlopig tevreden stellen met plek drie en vier.

Vooral de prestaties van Kleinsman zijn opvallend. De rijdster uit Bentelo werd afgelopen zomer nog uit de opleidingsploeg van coach Jan van Veen gezet, omdat ze te weinig progressie boekte. Het dwong Kleinsman tot een periode van bezinning. Ze vertrok naar Mallorca en raakte daar toevallig in gesprek met een fysiotherapeut van een Belgische veldrijdersploeg. En dat bleek de aanzet tot een opmerkelijke comeback.

Vertrouwenspersoon

"Hij is inmiddels een soort vertrouwenspersoon geworden", zei Kleinsman, die de naam van de man niet wil vertellen. "Hij schrijft mijn krachttrainingsprogramma. Ik heb veel aan hem gehad." De schaatsster won veel spiermassa en kon die kracht ook omzetten op het ijs. Zo stelde ze op de NK afstanden een WB-ticket veilig op de 3000 meter.

NK allround

Tijdens het NK allround zette het lid van de Regio Top die stijgende lijn voort. Ze werd derde op de 500 meter en zegevierde vervolgens overtuigend op de drie kilometer. Kleinsman noteerde een tijd van 4.07,60 en was daarmee bijna drie seconden sneller dan Groenewold: 4.10,22. "Ik heb weer twee tellen van mijn persoonlijk record afgehaald", constateerde Kleinsman tevreden. "Dit maakt schaatsen extra leuk."

Kleinsman

Ondanks haar goede prestaties wilde Kleinsman haar voormalige coach Van Veen, die haar uit de opleidingsploeg verwijderde, niet neersabelen. "Ik wil geen lange neus trekken. Jan is ook heel blij voor me. Toen ik uit de ploeg werd gezet, betekende dat voor mij een extra motivatie om te laten zien dat ik 't niveau wel aankan."

Samen met het talent Ireen Wüst vormt ze wellicht de toekomst in het vrouwenschaatsen. Maar ondanks hun goede prestaties blijven beide rijdsters voorlopig bescheiden. Ze beseffen heel goed dat de afmeldingen van Gretha Smit en Barbara de Loor hun in de kaart heeft gespeeld. "Ik vind 't jammer dat Smit en De Loor niet meedoen", vindt Wüst. "Dan kan je ze ook niet verslaan."