RECIFE - De Nederlandse volleyballers hebben de eerste wedstrijd in de eindronde van de World League 2002 in Recife verloren.
World League 2002

Voor de vijfde keer dit seizoen was Rusland onaantastbaar, al wees het spel van de grootmacht daar dinsdagavond maar heel af en toe op. Oranje slaagde er voor een bijna leeg decor opnieuw niet in een set te pakken, terwijl daar wel uitzicht op was: 0-3 (22-25 22-25 17-25).

Chagrijnig

Dat inzicht leidde na afloop tot strakke gezichten en een chagrijnige sfeer. Iedereen was ziek van de nederlaag, die onnodig en onnodig dik was. Richard Schuil, normaal topscorer en nu slechts goed voor zeven punten, gaf een reactie in de trant van 'het kan niet altijd feest zijn'.

Aanvoerder Reinder Nummerdor realiseerde zich de gemiste kans naderhand ook maar al te goed. Vooruitzien naar de volgende wedstrijd, tegen Brazilië voor een dan wel groen-goud golvende tribune, kostte hem zichtbare moeite. "We moeten in elk geval een heel stuk beter spelen dan vandaag: als een team in plaats van als een stel individualisten."

Dat zal inderdaad nodig zijn. Brazilië nam zich na de betrekkelijk gemakkelijke zege op Spanje (3-1) ook voor woensdag beter voor de dag te komen. Wegens de vergelijkbare speelstijl hoeven Bert Goedkoop en zijn assistenten niet driftig op zoek naar nieuwe verrassingstactieken.

Goedkoop

Volgens bondscoach Bert Goedkoop was er een list nodig om de favoriete Russen te kunnen bestrijden, een hele gehaaide ook. Hij vond hem in de basisopstelling, met passer-loper Allan van de Loo in plaats van middenman Jopper Paulides om als eerste op te slaan. Van de Loo beschikt over een vrij goede, stabiele sprongservice.

Hij ontkrachtte de verrassing echter al meteen door uit te slaan. Niet de Russen kwamen door de vondst op het verkeerde been maar Oranje zelf. Al na vier punten, alle voor de opponent, nam Goedkoop zijn toevlucht tot een time-out. Dat bracht enige lucht en ontspanning in de bijna leeggelopen tropische sporthal Geraldao Magelhaes, al waren de eerste scores te danken aan Russische fouten.

Aanklampen

Nederland kon aanklampen, mede doordat de mede-favoriet voor de hoofdprijs van een half miljoen dollar ook allerminst briljant speelde.

Aces van Guido Görtzen en Paulides zorgden voor evenwicht. Dat werd op een vervelende wijze verstoord. Scheidrechter Nava Abarca uit Mexico zag een bal die voor iedereen duidelijk uit was toch in: -19 in plaats van 18-18. Een paar dreunende services van houwdegen Roman Jakovlev knakte onmiddellijk daarna het zo moeilijk verworven geloof in eigen kunnen.

Vechtlust

De vechtlust bleef tot het einde, met een korte invalbeurt van Robert Horstink en Mike van de Goor, maar het was niet genoeg voor een nieuwe kentering. Daarvoor werd te onzorgvuldig met de kansen omgesprongen. Dat was eigenlijk ook het verhaal van de tweede set. Nederland leek niet te beseffen dat als er dit seizoen al een mogelijkheid is geweest Rusland te verslaan, die gelegenheid er dinsdagavond in Recife was. Wat rechts echter binnenhaalde, gaf links veel te gemakkelijk weer weg.

De ijzersterke ploeg van coach Gennadi Sjipoelin, succesvol maar nog altijd zonder grote prijs, werd daarmee in een leunstoel gezet zonder die comfortabele plek te verdienen. Schuil zorgde in de tweede set met een ace voor 16-15, maar door vervolgens tweemaal uit te slaan waarna Nummerdor hetzelfde deed, waren alle inspanningen even zo snel weer vergeefs.

De truc met Van de Loo, nu voor Olsthoorn, kon ver in de derde set allang niet meer werken. De Russen profiteerden koeltjes, zonder zich druk te hoeven maken. "We hebben hele serieuze kansen gehad", verbeet Goedkoop de teleurstelling.