De KNVB wil dat er uiterlijk in juni een nieuwe bondscoach voor de groep staat bij het Nederlands elftal. Bij de vriendschappelijke interland dinsdag in Amsterdam tegen Italië zit Fred Grim, die assistent was van bondscoach Danny Blind, als hoofdverantwoordelijke op de bank.

Blind moest zondag het veld ruimen na de kansloze 2-0 nederlaag zaterdag in Bulgarije. Op 9 juni wordt de WK-kwalificatiereeks hervat met een thuiswedstrijd tegen Luxemburg.

"Het lijkt me handig om dan een nieuwe bondscoach te hebben", zei Jean-Paul Decossaux, de commerciële directeur van de KNVB, op een persconferentie in het Hilton Hotel in Amsterdam waar het ontslag van Blind werd toegelicht.

Technisch directeur Hans van Breukelen gaat de zoektocht naar een opvolger voor Blind leiden. De KNVB wil het liefst voor de oefenwedstrijd van 31 mei tegen Marokko een opvolger aangesteld hebben. Nederland speelt daarna ook nog vriendschappelijk tegen Ivoorkust (4 juni)

Veel potentiële Nederlandse kandidaten liggen vast. Frank Rijkaard voelt weinig meer voor een loopbaan als trainer en Ruud Gullit botste recent met Van Breukelen. Frank de Boer wil eerder als clubtrainer aan de slag en niets wijst er op dat Louis van Gaal zijn pensioen wil uitstellen voor een terugkeer naar de nationale ploeg.

KNVB-directeur: 'We moesten wel ingrijpen na resultaat Oranje'
KNVB-directeur: 'We moesten wel ingrijpen na resultaat Oranje'

Koeman

Decossaux verklaarde dat ook Ronald Koeman een kandidaat is. De huidige trainer van Everton wilde na het laatste WK graag bondscoach van Oranje worden, maar de KNVB koos toen voor Guus Hiddink.

"We hebben iemand nodig die het Nederlands voetbal vooruit kan helpen'', zei Decossaux. "Koeman kan zo iemand ook zijn. Maar hij zit bij een club. Zoals er bij meer trainers die bij ons op een lijst staan wel iets aan de hand is.''

De KNVB sluit ook een buitenlandse bondscoach niet meer uit. "Alle opties zijn opties'', zei Decossaux.

Ingrijpen

Volgens Decossaux was de positie van Blind na de afgang in Sofia onhoudbaar geworden en was ingrijpen noodzakelijk. "We hebben een tijdje een opgaande lijn gezien na het echec van vorig jaar'', doelde de commercieel directeur op het gemiste EK in Frankrijk. "We waren daar erg verheugd over."

"Maar tijdens de wedstrijd tegen Bulgarije herkenden we niets meer in de opbouw waar we mee bezig waren. Onze kansen op deelname aan het WK in Rusland zijn geminimaliseerd. We vonden dat we moesten ingrijpen. In het voetbal doe je dat dan zo."

Decossaux vertelde dat de top van de KNVB niet heeft overwogen om zelf op te stappen. Hij erkende wel min of meer dat Blind in moeilijke omstandigheden heeft moeten werken.

Chaos

Het was de afgelopen jaren nogal een chaos bij de nationale bond met het eerdere ontslag van bondscoach Guus Hiddink en het vertrek van directeur betaald voetbal Bert van Oostveen en de assistent-bondscoaches Marco van Basten en Dick Advocaat.

Net als Van Oostveen eerder al toegaf, erkende Decossaux dat het geen gelukkige keuze is geweest om Blind al bij zijn aanstelling aan te wijzen als toekomstig opvolger van Hiddink.

Blind was zelf niet aanwezig op de persconferentie. "Ik had een goede band met hem, dus ik vind het afschuwelijk", zei Decossaux. "Ik zag alleen maar triestheid bij hem."

De vriendschappelijke interland van Oranje tegen Italië begint dinsdag om 20.45 uur in de Arena.