Danny Blind vindt het jammer dat hij de kwalificatiereeks voor het WK van 2018 niet mag afmaken. De zondag ontslagen bondscoach had het idee dat Oranje op de goede weg was en dat het bij de 2-0 nederlaag in Sofia ging om een incident.

"Ik heb er alles in gestopt wat ik in me had", meldt Blind in een persbericht van de KNVB. "Jammer dat het hiermee eindigt. We waren op de goede weg, Bulgarije uit was naar mijn idee een incident."

De 55-jarige Zeeuw maakte zaterdag na het verlies in Bulgarije nog de indruk er weinig vertrouwen meer in te hebben. Hij gaf aan na de oefenwedstrijd van dinsdag tegen Italië "in de spiegel te gaan kijken", maar de KNVB wilde dat moment niet afwachten.

"We hebben respect voor wat Danny heeft betekend voor ons en voor het elftal tijdens zijn dienstverband", zegt Jean Paul Decossaux, commercieel directeur van de KNVB. "Maar omdat de sportieve resultaten helaas zijn tegengevallen, en nu ook de kwalificatie voor het WK in Rusland moeizaam verloopt, voelen we ons helaas genoodzaakt afscheid van hem te nemen."

KNVB-directeur: 'We moesten wel ingrijpen na resultaat Oranje'
KNVB-directeur: 'We moesten wel ingrijpen na resultaat Oranje'

Kwalificatie

Door het verlies tegen Bulgarije is Nederland weggezakt naar de vierde plaats in groep A, met zeven punten uit vijf wedstrijden. Alleen de groepswinnaars plaatsen zich rechtstreeks voor het WK. De beste acht van de negen nummers twee spelen play-offs.

Voor Oranje staat dinsdag nog een oefenduel tegen Italië op het programma. In de Amsterdam Arena zal assistent-bondscoach Fred Grim dan als interim-bondscoach op de bank zitten. De 51-jarige oud-doelman was eerder bondscoach van Jong Oranje.

Blind stond ruim anderhalf jaar aan het roer bij het Nederlands elftal. Hij nam destijds het stokje over van Guus Hiddink, die ook al vanwege slechte resultaten ontslagen werd. Blind werd doorgeschoven van assistent naar eindverantwoordelijk, maar onder hem ging het nog slechter. Oranje plaatste zich niet voor het EK en dreigt nu ook het WK in Rusland te missen.

Voor de volgende interlandperiode, in mei en juni, wil de KNVB een opvolger hebben voor Blind. Nederland speelt dan in de WK-kwalificatie thuis tegen Luxemburg en er staan vriendschappelijke interlands tegen Marokko en Ivoorkust op het programma.