ALKMAAR - Co Adriaanse, de coach van AZ, noemde de loting voor de derde ronde UEFA-beker tegen Alemannia Aachen gunstig. "Toch mogen wij deze club, die vierde staat in de tweede Bundesliga, niet onderschatten.

De volgende wedstrijd is wel lekker dichtbij. Veel van onze supporters kunnen mee naar het stadion van 1.FC Köln waar 50.000 toeschouwers in kunnen. Ali Elkhattabi kan in februari gewoon met onze selectie meereizen."

Adriaanse wist vrijdag al vrij veel van Alemannia Aachen. "We hebben voor de competitie iemand van ons naar het Maritiem Toernooi gestuurd. Daar speelde Alemannia. Ook zullen wij banden opvragen van wedstrijden die Alemannia heeft gespeeld, want in Duitsland is het winterreces al begonnen."

Bus

Als AZ zich plaatst dan wordt de winnaar van Schalke 04 - Sjachtor Donetsk (Oekraïne) de volgende tegenstander. "Dan kunnen we het weer met de bus doen", zei Willem Zijlmans, de perschef van AZ die bij de loting in Nyon aanwezig was.

Onderschatting

Doelman Henk Timmer waarschuwde ten aanzien van Alemannia Aachen voor onderschatting. "Die club heeft toch maar van Bayern München gewonnen voor de beker."

Favorietenrol

International Denny Landzaat zei: "Nadeel is dat AZ tegen Alemannia weer in de favorietenrol wordt gedrongen." Tenslotte coach Adriaanse: "Austria Wien had ik ook graag als tegenstander gehad, want dan hadden wij de nederlaag tegen Grazer AK kunnen revancheren."

Ajax

Ook Ronald Koeman heeft vrijdag redelijk positief gereageerd op de loting van Ajax in de UEFA-beker.

De Amsterdammers stuiten in de derde ronde van het toernooi op het Franse AJ Auxerre. "Ik ben in ieder geval blij dat we de Spaanse clubs ontlopen", aldus Koeman. "Wij komen uit de Champions League, dus ik denk dat zij het minder prettig vinden om tegen ons te spelen dan andersom."

Kwaliteiten

De coach stipte ook de kwaliteiten van de ploeg aan. "Zij hebben in de uitwedstrijd tegen Glasgow Rangers met 2-0 gewonnen, het is dus absoluut geen slechte ploeg. Het Franse voetbal zit de laatste jaren in de lift. In de UEFA Cup liggen de ploegen dicht bij elkaar, ik zie geen uitgesproken favoriet."

Kansen

Toch vond Koeman dat Ajax gezien zijn status moet winnen. "Auxerre is niet van het kaliber Bayern München of Juventus, waar we in de Champions League tegen hebben gespeeld. Maar ze zijn natuurlijk wel veel sterker dan Maccabi Tel Aviv. Ik zie tegen deze ploeg wel kansen voor ons, ook omdat wij zijn afgevallen in de Champions League."

Kalou

Auxerre kwam dit seizoen al uit tegen een Nederlandse ploeg in de UEFA-beker. In Alkmaar verloor het elftal van Bonaventura Kalou (ex-Feyenoord) met 2-0. "Dat is een voordeel. We hebben die wedstrijd gezien, dus we weten vrij veel van ze."

Heerenveen

Heerenveen-coach Gertjan Verbeek reageerde vrijdag met gemengde gevoelens op de loting van zijn elftal in de UEFA-beker. De Friese ploeg stuit in de derde ronde van het toernooi op de sterke Engelse tegenstander Newcastle United, de club van Patrick Kluivert. "Op voorhand ben je nooit kansloos."

Begrotingen

De trainer was echter ook reëel: "Als je de begrotingen naast elkaar legt, zijn we natuurlijk kansloos. Spelers die bij hen op de bank of op de tribune zitten, zouden voor ons een aanwinst zijn. Het is een club die zich wil meten met de topvijf van Engeland, alleen komt dat er dit seizoen nog niet zo uit. Ze staan op dit moment twaalfde en hebben al een nieuwe trainer (Graeme Souness). Ik ben benieuwd."

Mooie tegenstander

Verbeek noemde Newcastle United ook voor de supporters een mooie tegenstander. "Het is voor hen goed te bereizen." Dat er eerst thuisgespeeld wordt, vond hij ook een voordeel: "Engelse ploegen geven thuis altijd ongelofelijk veel gas. Het is weliswaar een knock-outronde, maar het zou wel zonde zijn als we na een duel al zijn uitgeschakeld. We moeten thuis een goed resultaat halen en vervolgens met goede hoop naar Engeland reizen."

"Daarbij," vulde Verbeek aan, "weten zij ook dat we Stuttgart hebben verslagen en Kluivert zal ze vertellen dat we een goed elftal hebben waar je moeilijk van wint. Het leuke is dat het nu echt ergens om gaat."

Feyenoord

Bij Feyenoord is over het algemeen opgetogen gereageerd op de loting in de UEFA-Beker tegen Sporting Clube de Portugal. De spelersgroep liet op de site van de Rotterdammers weten Sporting als een "lastige, en aansprekende tegenstander" te zien.

Goede spits

Technisch directeur Mark Wotte bekeek de ploeg eind oktober tijdens een scoutingsbezoek aan Portugal. Hij was vooral te spreken over enkele afzonderlijke spelers. Wotte: "De topscorer Liedson is een hele goede spits, die altijd en overal scoort. Verder vond ik Rochembach, die van Barcelona kwam, opvallen."

Heksenketel

Sporting speelt in het nieuwe stadion José Alvalade, dat speciaal voor het EK van afgelopen zomer werd gebouwd. Wotte: "Als het vol zit, kan het daar wel een heksenketel zijn. Sporting heeft behoorlijk spelersmateriaal en is een gerenommeerde tegenstander. We mogen de kracht van Sporting niet onderschatten. Ik vind het een mooie loting."

Aanvaller Dirk Kuijt kent het elftal nog van een wedstrijd uit de voorbereiding. "In die wedstrijd toonden ze aan een goede ploeg te zijn", aldus Kuijt "Ik verheug me op de wedstrijden in twee mooie stadions. Een favoriet? Dat is moeilijk te zeggen, maar ik bekijk het altijd van de positieve kant, en vanuit ons perspectief, en daarom zeg ik dat we licht favoriet zijn."

Overzicht loting

HEERENVEEN - Newcastle United (Eng)
Sporting Lissabon (Por) - FEYENOORD
Alemannia Aachen - AZ
AJAX - Auxerre (Fra)
Grazer AK (Oos) - Middlesbrough (Eng)
FC Basel (Zwi) - Lille (Fra)
Parma (Ita) - VfB Stuttgart (Dui)
Austria Wien (Oos) - Athletic Bilbao (Spa)
Partizan Belgrado (SMo) - Dnjepr Dnjepropetrovsk (Oek)
Valencia (Spa) - Steaua Boekarest (Roe)
CSKA Moskou (Rus) - Benfica (Por)
Fenerbahce (Tur) - Real Zaragoza (Spa)
Panathinaikos (Gri) - Sevilla (Spa)
Shaktar Donetsk (Oek) - Schalke 04 (Dui)
Olympiakos Piraeus (Gri) - Sochaux (Fra)
Dinamo Kiev (Oek) - Villarreal (Spa)

Heenwedstrijd op 16 of 17 februari, return op 24 februari.