Peter Sagan vindt dat Niki Terpstra het volledig aan zichzelf te wijten heeft dat hij zondag niet mee kon sprinten om de zege in Gent-Wevelgem. De Slowaak snapt niet dat de Nederlander niet reageerde toen Greg van Avermaet en Jens Keukeleire wegreden uit de kopgroep.

De twee Belgen namen met nog twintig kilometer te gaan afstand van hun medevluchters. Omdat Terpstra geen aanstalten maakte om ze terug te pakken, hield ook Sagan zijn benen stil. Van Avermaet rekende op de streep uiteindelijk af met Keukeleire.

"Ik heb geen idee wat Terpstra van plan was", mopperde Sagan voor de camera van Sporza. "Eerst wil hij niet meewerken en daarna valt hij gewoon zelf aan. Dat is maar één voorbeeld van hoe je een koers tegen mij kunt verliezen."

"Wat verwacht Terpstra eigenlijk van mij? Ik ben zijn ploegmaat toch niet. Ik moet toch niet al het werk opknappen, zodat hij mij kan kloppen in de sprint?"

Sagan deed uiteindelijk nog wel een poging om in zijn eentje naar de koplopers toe te rijden, maar toen dat mislukte, verspilde hij weinig energie meer.

Met het oog op de Ronde van Vlaanderen van volgende week denkt Sagan dat de teleurstelling van zondag juist in zijn voordeel kan werken. "Dit werkt juist motiverend. Als je altijd wint, verlies je je motivatie. Nu heb ik weer honger om te winnen. Maar één tegen allen, dat is geen sport. Dat is een goedkoop spelletje."

Wereldkampioen

Sagan was achter Van Avermaet en Keukeleire 'the best of the rest' en verdreef Terpstra (vierde) van het podium. De renner van Quick-Step-Floors trok zich weinig aan van de kritiek van Sagan.

"Hij is toch de wereldkampioen", zei hij bij Sporza. "En volgens mij hadden wij Tom Boonen en Gaviria er achter. Dan is het niet aan mij om dat gaatje te dichten. Het was vijf honden vechten om een been, twee gingen er mee heen."

Terpstra was van mening dat hij zijn werk wel had gedaan in de kopgroep waarin verder de Deen Søren Kragh Andersen (Sunweb) reed. "Ik heb wel 'meegedraaid', al was ik niet een beul op kop. Maar Andersen zat te plakken, ik werd een beetje moe van hem."

"Toen er een gaatje viel, heb ik heel even ruzie gemaakt met Sagan, maar daarna hadden we in de gaten dat we beter konden samenwerken. Alleen die van Sunweb niet. Dat is typisch voor die ploeg."