TURIJN - De president van het internationaal olympisch comité, Jacques Rogge, heeft de organisatie van de Olympische Winterspelen 2006 opgeroepen "sneller te werken". Volgens Rogge zijn de komende twee maanden cruciaal: "Er is geen tijd te verliezen."

De IOC-preses deed zijn uitspraken tegen de Italiaanse sportkrant Gazzetta dello Sport. De voorbereidingen op de Winterspelen verlopen uiterst stroef. Bouwwerkzaamheden liggen achter op schema en de organisatie heeft een tekort van ruim 180 miljoen euro. "De ontbrekende 150 miljoen euro plus een reserve van 30 miljoen euro moeten snel worden gevonden", eist Rogge. "Alleen dan kan het gewenste effect worden bereikt."

Optimistisch

Ondanks de financiële problemen en het dreigende faillisement van de Italiaanse skifederatie, blijft Rogge optimistisch. De 62-jarige Belg denkt dat de organisatie in uiterste nood een beroep kan doen op de Italiaanse regering. "Ik kan het me niet voorstellen dat Italië zijn bonden in de aanloop naar zo'n belangrijk evenement in de kou laat staan."

Juventus

Juventus heeft zich in elk geval het lot van de organisatie aangetrokken. De voetballers zullen zaterdag in de topper tegen AC Milan shirts met het olympische logo dragen. Ook zullen olympische mascottes op het veld verschijnen om de benodigde publiciteit voor het evenement te krijgen.

"Juventus gaat ons helpen", zei Mario Pescante van het ministerie van Cultuur. "Er zullen speeches zijn, mascottes op het veld en posters in het stadion. Deze manier van communicatie kost ons niets en het is een mooie positieve gelegenheid om aandacht te krijgen."