UTRECHT - Alpinist Hans van der Meulen heeft donderdagmiddag (Nederlandse tijd) als eerste Nederlander via de noordkant en op eigen kracht de top van de Mount Everest bereikt. Hij gebruikte geen zuurstofflessen en hulpdragers. De noordkant is de moeilijkst te beklimmen zijde van de berg.

Nadat hij de top bereikte, is de klimmer donderdagmiddag al weer begonnen met de afdaling. Hij bevindt zich in een kamp op 7700 meter hoogte, zegt zijn contactpersoon in Nederland Cornelissen.

Tegenslag

Van der Meulens metgezel Van Rooijen is woensdag afgehaakt en is al verder de berg afgedaald. De alpinisten hebben op hun expeditie veel tegenslag gehad. Ze zijn volgens Cornelissen net op de verkeerde momenten ziek geworden en het verlies van de parapente, een bestuurbare parachute, was voor Van Rooijen een grote tegenslag. De Utrechter zou met de parapente van de top van de Mount Everest springen. Bij het slechte weer van vorige week is het meest hooggelegen kamp van de Nederlanders weggevaagd, waarbij de parachute verloren ging.