BASEL - Met woede en afschuw heeft het bestuur van Feyenoord donderdagavond in Basel kennis genomen van de onlusten in de Zwitserse binnenstad. De Rotterdamse clubleiding distantieerde zich na afloop van de UEFA-bekerwedstrijd tegen FC Basel (1-0) nadrukkelijk van de rellen en vernielingen.

"Ik ben er helemaal klaar mee", sprak financieel directeur Jan-Willem van Dop, tevens belast met veiligheidszaken bij de Rotterdamse club. "Als het aan mij ligt, krijgen de boosdoeners een eeuwig durend stadionverbod bij Feyenoord. De naam van onze club is weer geschaad. Door lieden die zich uitgeven als supporters van Feyenoord, maar dat helemaal niet zijn. Laat dat duidelijk zijn."

Supporters

Volgens Van Dop heeft de Zwitserse politie ongeveer honderd Nederlanders opgepakt. "Onder hen zaten ook volledig onschuldige supporters. Die zijn later vrijgelaten. Het is niettemin heel vervelend voor hen. Ik weet dat een aantal Nederlanders nog vastzit. Zij zullen waarschijnlijk strafrechtelijk worden vervolgd. Hoeveel het er zijn, weet ik niet."

Kortsluiting

Van Dop had een uur na de wedstrijd een redelijk beeld van wat er in de namiddag was gebeurd in het oude centrum van Basel. "De problemen zijn begonnen toen in een café kortsluiting ontstond. Daardoor kwam een groep met jongens die zich supporter van Feyenoord noemen, op straat te staan. Ze zijn toen veel te vroeg op weg gegaan naar het stadion."

Baldadigheid

"In een lange winkelstraat ontstond enige baldadigheid, die snel escaleerde. Er zijn winkelruiten gesneuveld en er zijn spullen op straat gegooid. Volgens mij zijn er geen gewonden gevallen. De mobiele eenheid was wel aanwezig, maar greep pas laat in."

Jonge kern

Van Dop: "Het gaat waarschijnlijk om een jongere kern van zogenaamde supporters. We proberen er greep op te krijgen, want aan al die ellende heb je niets. Maar het gaat om mensen die waarschijnlijk geen enkele relatie meer hebben met Feyenoord. Bij uitwedstrijden in de eredivisie zie je ze niet, omdat ze geen zin hebben in het verplicht georganiseerde vervoer. Daardoor komen ze liever met de auto naar onze uitwedstrijden in het buitenland om onder onze vlag stennis te schoppen. Het gaat ten koste van Feyenoord en van de goedwillende supporters."

UEFA

Van Dop zei niet bang te zijn voor (nieuwe) sancties van de UEFA tegen Feyenoord. De club staat er door eerdere incidenten niet goed op bij de Europese voetbalunie, die uitgerekend in Zwitserland is gevestigd. "Rond en in het stadion van FC Basel is er niets gebeurd. Ik kan me daarom niet voorstellen dat de UEFA maatregelen tegen Feyenoord neemt, ook al omdat wij als club volledig buiten deze rellen staan."