UTRECHT - Het belang was gering, daardoor was FC Utrecht - Austria Wien (1-2) geen wedstrijd om naar uit te kijken. Achteraf beschouwd was het Nederlands-Oostenrijkse treffen slechts een helft opwindend. Het al uitgeschakelde Utrecht kon de redelijk opgekomen aanhang pas na rust iets bieden.

Utrecht wist al weken dat het in elk geval dit seizoen niet voor het eerst in de clubhistorie zou doordringen tot de derde ronde van de UEFA-beker. De nederlagen tegen Real Zaragoza, Club Brugge en Dnjepr hadden het Utrechtse lot al bezegeld. De enige Nederlandse club die dit seizoen niet 'overwintert', kon tegen Austria slechts goodwill kweken bij de 13.000 aanwezige fans.

Eergevoel

Trainer Booy hoopte op het eergevoel van zijn manschappen. In hoeverre dat aanwezig was, bleef voor rust onduidelijk. Utrecht en Austria, dat wel kansrijk op verlenging van het Europese seizoen aan het duel begon, deden weinig voor elkaar onder. Eigenlijk was dat bij de voorgaande drie groepswedstrijden van Utrecht ook zo geweest.

Maar toch verloor FC Utrecht steeds, hetgeen de club iets tragisch geeft. Al jaren achtereen speelt Utrecht in de UEFA-Cup, maar steeds houdt het op in uiterlijk de tweede ronde. De nieuwe opzet van het toernooi, met de groepsindeling in de tweede ronde, bracht Nederland een welhaast historisch aantal 'overwinteraars', maar juist FC Utrecht ontbreekt in dat rijtje.

Pech

"Onze grootste pech", vond Booy, "was dat we aan het Europese avontuur begonnen toen we niet de grootste vorm hadden. Ploegen als Heerenveen en AZ hadden toen net een mindere periode afgesloten. We zijn dit seizoen bovendien niet zo gelukkig geweest, we verdienden steeds meer, maar kregen niets." De trainer had wel een verklaring: "Als wij fouten maakten, werden die steeds meedogenloos afgestraft. Wij straften de fouten van de tegenstanders nooit af. Dat was ons probleem."

Austria Wien kreeg donderdag voor rust de twee grootste kansen. Het resulteerde eenmaal in een doelpunt, van middenvelder Sionko. Austria speelde niettemin alsof het net als de tegenstander niets meer te winnen had. Douglas strafte die lankmoedige houding tien minuten na rust af met de gelijkmaker. Daarna had Utrecht gek genoeg meer haast dan de ploeg uit Wenen, die bij een overwinning toch zeker zou zijn van de derde ronde. Het was alsof het Austria niet interesseerde.

Austria verdiende donderdag helemaal niets. De ploeg stond na de 1-1 met de rug tegen de muur, Utrecht verzuimde slechts te scoren. Zo bleven de Oostenrijkers kans maken door te komen. Dat lukte nog ook, door een goal van Rushfeldt die totaal onverwacht viel. Het voelde als een Utrechts presentje. Eigenlijk was het dat ook. Zo veel had Austria absoluut niet verdiend.