BASEL - Feyenoord heeft donderdagavond in de Zwitserse vrieskou de ongeslagen status op het Europese podium verspeeld. De Rotterdammers gingen in de zesde UEFA-bekerwedstrijd van het seizoen met 1-0 onderuit bij landskampioen FC Basel. Daardoor eindigden in groep A drie ploegen op zeven punten.

Dankzij een beter doelsaldo bleef Feyenoord (plus 3) op de eerste plaats, goed voor een tweeluik tegen de nummer drie van een andere groep in de derde ronde van het UEFA-bekertoernooi. Schalke 04 (plus 2) en FC Basel (plus 1) kwalificeerden zich eveneens. Vrijdag is de loting in Zwitserland.

Onrustig

Feyenoord, dat met het verschil van een doelpunt mocht verliezen om de eerste plaats in de groep niet kwijt te raken, verkeerde vanaf het beginsignaal in de problemen. De Rotterdammers maakten een onrustige en onsamenhangende indruk. Balbezit duurde vaak niet langer dan een paar seconden.

Het onstuimige FC Basel, dat moest winnen om zeker te zijn van kwalificatie voor de derde ronde, scoorde in de beginfase twee keer. De Spaanse arbiter Megia Davila keurde beide treffers af wegens buitenspel. Met zijn tweede beslissing zat hij ernaast, tot woede van de 26.000 Zwitserse fans.

Loovens

Loovens, de vervanger van de thuis gebleven Saïdi, toonde opnieuw aan dat hij voor het hoogste niveau vooralsnog tekort komt. De blonde verdediger kon zich op het zware veld nauwelijks staande houden.

Hij was een van de vijf vervangers die Gullit in vergelijking met de wedstrijd zondag tegen PSV (3-3) het veld op stuurde. Ook Smolarek, Buffel, Magrao en Mtiliga mochten zich weer eens basisspeler noemen. Van hen toonde Smolarek, in de belangstelling bij Vitesse, de meeste inspiratie.

0-0

Met 0-0 bij de rust kwam Feyenoord goed weg. FC Basel toonde weinig kwaliteit en creativiteit in het aanhoudende offensief. De thuisploeg verzuimde bovendien de Rotterdamse kwetsbaarheid bij spelhervattingen uit te buiten.

De spaarzame hoekschoppen en vrije trappen kwamen niet in het volle Rotterdamse strafschopgebied aan. Na de pauze bleef Feyenoord een vrij kansloze ploeg. Alleen Kalou liet zich even gelden met een schot in de verre hoek dat de Zwitserse doelman Zuberbühler goed verwerkte. Kort daarna greep ook college Lodewijks bekwaam in op een uithaal van Gimenez.

Verdiende treffer

In de 53e minuut moest oudgediende Lodewijks zich evenwel gewonnen geven op een kopbal van Carignano, die na een voorzet van Rossi zowel van Song als Loovens totaal geen last had. Die verdiende treffer onderstreepte nog maar eens de defensieve tekortkomingen bij Feyenoord.

Met Lazovic voor Kalou en debutant Artz voor de geblesseerde Paauwe maakten de Rotterdammers in het laatste halfuur nauwelijks aanspraak op de gelijkmaker. FC Basel koesterde de toereikende score. Daardoor sleepte het duel zich naar het eindsignaal, met alleen nog een goede redding van Lodewijks in blessuretijd.

Uitslagen groep A
Basel - Feyenoord 1 - 0
Hearts - Ferencvar. 0 - 1

Eindstand
Feyenoord 4- 7 6:3
Schalke 04 4-7 5:3
Basel 4-7 5:4
Ferencvar. 4-4 3:5
Hearts 4-3 2:6