ARNHEM - Twee treffers van Stijn Schaars in zeven minuten braken donderdagavond de weerstand van De Graafschap. De Doetinchemmers lagen in de uitwedstrijd tegen Vitesse op koers voor een tweede succes binnen vijf dagen, maar begonnen uiteindelijk met een nederlaag van 3-1 aan de winterstop.

Hoe zwaarbevochten de zege van Vitesse ook was, de ploeg heeft zich op degelijke wijze in de middenmoot genesteld. Halverwege de competitie hebben de Arnhemmers slechts een punt minder dan het totaal aan het eind van vorig seizoen. Toen stopte na 34 wedstrijden de teller op 28 punten.

De Graafschap won, na vijftien pogingen waarin tweederde verloren ging, zondag voor de eerste keer sinds de terugkeer op het hoogste niveau (3-2 tegen NEC). Tegen de derde Gelderse eredivisieclub, Vitesse, hadden de Doetinchemmers een helft lang uitzicht op het bereiken van de zestiende plaats, hetgeen ten koste zou zijn gegaan van FC Den Bosch.

Vroege openingstreffer

Aanwinst Magno maakte de vroege openingstreffer na welgeteld 38 seconden. Jansen en Dingsdag letten niet op. Door de schorsing van Yakubu en de al langere afwezigheid van Van den Berg en Knol vormde het jonge duo het hart van de verdediging.

De bezoekers kregen in de eerste helft nog enkele goede mogelijkheden om de marge te verdubbelen. Van Leerdam, Zongo en invaller Carrilho waren niet slagvaardig genoeg, Jevric stak een hand voor een tweede poging van Magno die goed oog had voor de vrije ruimte.

Hofs gevaarlijk

Het gevaar van Vitesse kwam vooral van Hofs. De aanstaande Feyenoorder zag de bal na een fraaie volley op de lat eindigen, Van der Kruis redde even later op de doellijn bij een vrije trap van de kleine middenvelder die bij afwezigheid van Gluscevic (gepasseerd) en Knopper (familieomstandigheden) als hangende spits achter de falende Amoah en Rojer fungeerde. Kort voor de rust raakte Hofs geblesseerd en maakte Gluscevic alsnog zijn opwachting.

Acht minuten na de pauze kwam een nonchalant moment van Bot de bezoekers duur te staan. Schaars kon de 1-1 binnenlopen. De middenvelder maakte zeven minuten later uit een vrije trap ook de 2-1. Nu kwam hem alle eer toe.

Even nog poogden de spelers van De Graafschap de ruggen te rechten, maar na de tweede gele kaart van Zongo waren de laatste illusies verdwenen en lonkte de vakantie, in de wetenschap voor trainer Kruys dat het voetbal verbetering toont. Amoah zorgde een kwartier voor tijd voor de geflatteerde 3-1.