AMSTERDAM - Duitsland heeft donderdag in Yokohama een oefenwedstrijd tegen Japan met 0-3 gewonnen. Miroslav Klose (2x) en Michael Ballack scoorden voor de ploeg van bondscoach Jürgen Klinsmann, die momenteel aan een Aziatische tournee bezig is.

Zondag en dinsdag wordt er nog gespeeld tegen respectievelijk Zuid-Korea en Thailand.

Duitsland en Japan traden niet aan op volle oorlogssterkte. Bij de Duitsers ontbraken de in Engeland actieve internationals en de internationals van VfB Stuttgart, die woensdag nog moesten spelen in de UEFA Cup.

De Japanse bondscoach Zico kon onder andere niet beschikken over Feyenoorder Shinji Ono. Voormalig FC Utrecht-speler Toshiya Fujita was er daarentegen wel bij.

Voor Klinsmann was dit de uitgelezen mogelijkheid om enkele spelers aan het grote werk te laten ruiken. Zo mochten de debutanten Christian Schulz van Werder Bremen en Patrick Owomoyela van Arminia Bielefeld in de basis beginnen. Een kwartier voor tijd kwam Marco Engelhardt van 1. FC Kaiserslautern in de ploeg en daarmee werd hij de derde debutant.

De ruime zege van Duitsland kwam pas na rust tot stand. Voor de pauze had de vice-wereldkampioen via Ballack en Gerald Asamoah al op voorsprong kunnen komen, maar Japan haalde de bal twee keer van de lijn.

De openingstreffer viel uiteindelijk in de 54ste minuut. De Japanse doelman Seigo Narazaki liet een vrije trap van Ballack los en Klose was er als de kippen bij om de rebound binnen te tikken. Bij de 0-2 was Narazaki kansloos. Ballack kapte zich vrij en draaide de bal onhoudbaar in de kruising. In de blessuretijd bepaalde Klose op aangeven van Asamoah de 0-3 eindstand.