WOLVEGA - Het Nederlands allroundkampioenschap schaatsen in Heerenveen zal dit weekeinde bol staan van dramatiek en symboliek. Er zal een verbeten strijd worden geleverd voor vier EK-tickets. Daarnaast is er het mogelijke afscheid van schaatsicoon Rintje Ritsma. Plus: de doorbraak van diens mogelijke troonopvolger: Sven Kramer.

Echte idolen heeft Sven Kramer nooit gehad. Als zoon van een bekende schaatser (Yep) genoot hij het voorrecht dat Nederlandse sporthelden gewoon in huize Kramer kwamen. Het was voor de destijds piepjonge Sven een reden om in zijn slaapkamer geen enkele poster van beroemde schaatsers op te hangen. "Die mensen kwamen bij ons gewoon over de vloer."

Bewondering

Aan heldenverering doet Kramer sowieso niet. "Ik heb nooit zoiets gehad van: 'Wauw, Rintje Ritsma'. Natuurlijk, ik heb respect voor zijn prestaties, maar ik heb nooit naar hem opgekeken." Wel zou hij graag een voorbeeld nemen aan de 'zakenman Ritsma': "Ik heb er bewondering voor hoe Ritsma 't commercieel op poten heeft gezet. Hoe hij met sponsors omgaat, enzo. Ik denk dat wij daar nog steeds van profiteren."

Het naderende afscheid van de 'Beer van Lemmer' houdt Kramer niet bezig. Als de blonde TVM-kopman het ijs betreedt voor een training, is de jonge schaatser allerminst benieuwd of Ritsma in goede vorm verkeert. "Op trainingen heb ik geen tijd om in de gaten te houden hoe anderen ervoor staan. Dan ben ik puur met mezelf bezig", zegt de CIOS-student.

Afleiden

Het kunstje afkijken van de meester is voor Kramer ook geen optie: "Als ik mezelf op de video zie schaatsen, weet ik wat er mankeert. Dan hoef ik niet naar andere rijders te kijken. Ik ben een bepaalde weg ingeslagen en dat traject wil ik volgen. Als je je laat afleiden, is dat niet goed."

Het tekent Sven Kramer. Hij is jong, ambitieus, kritisch en een tikkeltje eigenwijs. Kortom, hij bezit alle eigenschappen om de wereldtop te bereiken. Dat de talentvolle schaatser ook niet snel tevreden is over zijn eigen prestaties blijkt al snel.

'Harken'

Zo omschrijft hij de race waarin hij het juniorenwereldrecord op de vijf kilometer verbeterde, als een van zijn slechtste wedstrijden ooit. De jonge Fries haalt in herinnering dat hij tijdens de WB-wedstrijd in Berlijn een rondje 30,5 liet volgen door een rondje in 29,3. "Ik blies mezelf op", kijkt Kramer terug. "Het was tien ronden 'harken'."

Tijdens het NK allround in Heerenveen wil de Jong Oranje-rijder beter schaatsen. Maar rekening houden met kwalificatie voor het EK, doet hij niet. "Daarvoor zijn mijn afstanden niet goed genoeg. Een plek bij de eerste vier lijkt me niet reëel."

De 18-jarige student benadrukt dat hij zich ook niet hoeft te plaatsen. Er is geen druk. Iets dat Rintje Ritsma wél zal voelen.

De veelvoudig allroundkampioen heeft aangekondigd dat hij met schaatsen stopt, wanneer hij duidelijk te kort komt om een EK-ticket te bemachtigen.

Doemscenario

Sven Kramer houdt in elk geval rekening met dat doemscenario: "Rintje heeft zijn hele seizoen op deze wedstrijd afgesteld. Maar tot nu toe heeft hij nog geen superprestaties geleverd. Daarom zou 't me verbazen als hij zich wel kwalificeert."