Elis Ligtlee doet in april niet mee aan de WK baanwielrennen in Hongkong. De olympisch kampioene keirin is na een periode van blessureleed nog niet in staat om op het hoogste niveau goed te kunnen presteren, denkt bondscoach René Wolff.

"Elis heeft nog niet genoeg prestatievermogen kunnen opbouwen. De voorbereidingstijd was te kort om op hoog niveau te komen", aldus Wolff.

Ligtlee maakte een kleine twee weken terug tijdens internationale wedstrijden op de wielerbaan van Alkmaar haar rentree na een kniekwetsuur. Dat was voor de Nederlandse haar eerste optreden sinds de Spelen van afgelopen zomer in Rio de Janeiro.

Theo Bos maakt wel deel uit van de Nederlandse selectie voor de WK in Hongkong. De 33-jarige Hierdenaar keerde vorig jaar, na een periode van zes jaar op de weg, terug op de baan.

Teamsprint

Naast Bos, die meedoet op de sprint en kilometer, zijn Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreijsen, Matthijs Büchli, Hugo Haak en Nils van 't Hoenderdaal geselecteerd voor de teamsprint. Wolff maakt pas in Hongkong bekend voor welke renners hij kiest.

"De wedstrijden in Alkmaar gaven mij veel vertrouwen. Het is altijd fijn om een maand voor een groot toernooi wedstrijden te winnen", aldus Bos, die in Noord-Holland zowel op de sprint, keirin als teamsprint zegevierde. "Ik heb bij de WK de grootste kans op de kilometer. De teamsprint en sprint kunnen twee kanten op vallen."

Naast Bos doet op de individuele sprint nog een Nederlander mee. In Hongkong wordt bepaald wie dat is.

Van Riessen

Bij de vrouwen zijn Laurine van Riessen (die ook de individuele sprint rijdt), Shanne Braspennincx en Kyra Lamberink voor de teamsprint geselecteerd.

Bij de duuronderdelen zijn de ogen gericht op Kirsten Wild. Zij behoort tot de kanshebbers op de onderdelen puntenkoers, scratch en omnium.

De WK begint op 12 april en eindigt op 16 april.