HEERENVEEN - Op een avond waarin in dubbel opzicht geschiedenis werd geschreven, heeft SC Heerenveen woensdag overwintering in de UEFA-beker veiliggesteld. De Friezen, die met 1-0 wonnen van SK Beveren, werden daarmee de vijfde Nederlandse club die na de winterpauze opnieuw in Europees verband mogen uitkomen. Eerder lukte dat PSV (Champions League), Ajax, Feyenoord en AZ al.

Voor Nederland is dat een absoluut record. In de Europese campagnes van 1974/1975, 1977/1978, 1992/1993 en 2001/2002 haalden drie clubs de winterschifting. Heerenveen zelf schreef ook een nieuwe bladzijde in zijn vrij recente landsoverschrijdende historie. Voor de eerste keer in vier deelnames aan een Europees toernooi mogen ze ook na de winterstop doorbekeren.

Plaatsing

Heerenveen had de plaatsing geheel in eigen hand. De ploeg van Gert Jan Verbeek wist dat er gewonnen moest worden van Beveren om niet afhankelijk te zijn van het andere resultaat in groep G. De Friezen hadden daarbij - vooraf - het geluk dat ze moesten spelen tegen Beveren, dat dit seizoen nog geen enkel punt behaalde in de UEFA-beker.

Het elftal van SK Beveren was dan ook naar Heerenveen gekomen zonder enig zicht op een plaatsje in de volgende ronde van de UEFA-beker. Het team van trainer Herman Helleputte bestaat voor het grootste deel uit Ivorianen die door directeur Jean-Marc Guillou naar Europa zijn gehaald. In de selectie van de Belgen zitten zeventien spelers uit Ivoorkust. Ze komen allemaal van de voetbalacademie van Guillou en hopen op een lucratief contract bij een Europese topclub.

Zenuwachtig

Heerenveen begon het duel wat zenuwachtig. De wetenschap dat het resultaat van de tweestrijd met Beveren beslissend was, leek de Friese ploeg parten te spelen. De thuisploeg kon tegen Beveren wel weer in de sterkst mogelijke opstelling spelen. Haarala, Huntelaar en Radomski misten afgelopen week de wedstrijd tegen FC Groningen door lichte blessures maar waren woensdagavond allemaal weer inzetbaar.

Na een kwartier in de eerste helft kreeg Heerenveen vat op de vrijuit spelende verzameling Afrikanen. In de 24e minuut leek de ploeg een strafschop te krijgen wegens hands, maar floot de scheidsrechter uiteindelijk voor buitenspel. Twee minuten later kwam de ploeg alsnog op voorsprong. Yildirim zette voor en zag zijn pass door de Belgische keeper Volders worden weggewerkt. Volders trapte de bal in de voeten van Bruggink die met een bekeken schot zijn ploeg op 1-0 zette.

Huntelaar

Vlak na het openingsdoelpunt werd Ouattara van het veld gestuurd omdat de doorgebroken Huntelaar vloerde. Tegen tien man bleef het vervolgens lang spannend voor Heerenveen dat het duel niet definitief kon beslissen.

In de tweede helft had Beveren zelfs enkele kansen om uit een counter de stand gelijk te trekken. De beste mogelijkheden bleven echter voor de thuisploeg. Gescoord werd er uiteindelijk niet meer, maar de benauwde 1-0-overwinning was genoeg voor Heerenveen om zich bij de laatste 32 in de UEFA-beker te scharen.