GRAZ - Voor het eerst sinds 21 augustus (PSV uit, 5-1) heeft AZ een wedstrijd verloren. Grazer AK won het vierde duel in groep F van de UEFA-beker met 2-0. Omdat in Schotland Glasgow Rangers thuis van het Franse Auxerre verloor, werd AZ met 9 punten toch groepswinnaar. Coach Adriaanse was tevreden over het bereikte doel, maar vond het geen felicitatie waard. "Want we hebben verloren, kansloos. De groepszege danken wij aan Auxerre."

Grazer AK, dat dit jaar de 100e verjaardag vierde, mocht voor het eerst in zijn bestaan overwinteren in het Europese bekervoetbal. De schutters waren Aufhauser en Kollmann (ex-FC Twente) uit een strafschop.

De overwinning van de Oostenrijkse kampioen was dik verdiend. AZ speelde de minste wedstrijd sinds de afgang in Eindhoven. Het vroor woensdagavond in het Arnold Schwarzenegger Stadion. De vorst en het slechte veld haalden de sprankel uit het Alkmaarse spel.

Timmer

In de eerste helft hield Timmer lang de nul voor zijn club. Grazer AK, balvaardig en fysiek sterk, drong vaak ver op. In de derde minuut pareerde de doelman als een afstandsschot van Bazina naar de kruising. In de twaalfde minuut keek hij een volley van Tokic naast. Na een half uur redde hij in een scrimmage eerst bij een kopbal van Ehmann en daarna bij een hard schot van Tokic. Adriaanse zag dat zijn ploeg het geliefde positiespel niet kon uitvoeren. "AZ is een modale ploeg zonder uitzonderlijke voetballers", stelde hij na afloop.

Vier minuten voor rust was Timmer kansloos bij een laag schot van Aufhauser. De schutter kreeg de bal midden voor doel aangeboden door De Cler, die een voorzet van Amerhauser onderschepte. De blunder van de linkerverdediger kwam tegen het einde van een zeer matige eerste helft van AZ. De Alkmaarse ploeg speelde op het hobbelige grasmat in Graz bij balbezit te traag en kwam geen enkele keer gevaarlijk voor het doel van Schranz.

Vrieskou

De enige die in de vrieskou spierballen toonde was Van Galen. De middenvelder ging vol in de duels, zonder veel succes. Hij solliciteerde naar een gele kaart, kreeg hem na een half uur van de Bulgaarse scheidsrechter Genov en mocht zich gelukkig prijzen dat hij geen rood kreeg voor het rustsignaal. Coach Adriaanse hield hem wijselijk binnen. In de tweede helft draafde Nelisse op. "Een drama was het", zei Van Galen.

Groepswinnaar

Het was al in vroeg stadium vrij duidelijk hoe de ontknoping zou eindigen. De stand in Schotland stelden beide partijen in Oostenrijk gerust. AZ, dat graag groepswinnaar wilde worden, hoefde niet meer zo nodig. Het jubilerende Grazer AK had tezelfdertijd riante uitzichten op de volgende UEFA-bekerronde.

Negen minuten na rust schoot Kollmann vanaf de stip 2-0 in. Opdam tikte in de zestien Bazina aan. Genov was gedecideerd. Eerder al hadden Aufhauser en Bazina strafschoppen proberen te versieren met schwalbes, waarvoor ze geen kaart te zien kregen. De overtreding van Opdam was een echte. De verdediger protesteerde vergeefs. Het enige dat hij bereikte was ene gele kaart, en later een wissel.

Met de geruststellende voorsprong van 2-0 trok Grazer AK, in opdracht van coach Walter Schachner, terug in een geliefkoosde verdedigende stelling. AZ kon daardoor op de helft van de tegenstander voetballen. Perez lanceerde een schot voorlangs, Huysegems trof de lat en Sektioui was nog een keer gevaarlijk.

Het publiek vierde ver voor tijd de overwinning en de plaatsing voor de volgende ronde in hun 'wedstrijd van de eeuw'. AZ en Adriaanse vonden het wel best zo. "Dit komt mij wel goed uit", zei de coach, "niemand in de selectie kan nu nog denken dat de wedstrijd tegen RBC appeltje, eitje is. We blijken ook kwetsbaar te zijn."