ZEIST - ADO Den Haag hangt opnieuw een zware straf boven het hoofd naar aanleiding van kwetsende spreekkoren. De aanklager betaald voetbal van de KNVB hield dinsdagavond vast aan de eis van twee thuiswedstrijden zonder publiek - waarvan een voorwaardelijk - naar aanleiding van de gestaakte wedstrijd tegen PSV op 16 oktober.

De tuchtzaak, die eerder al op 18 november diende, was op verzoek van de aanklager aangehouden. Volgens de aanklager heeft ADO Den Haag niet voldoende gedaan om voor, tijdens en na het duel de spreekkoren een halt toe te roepen. Hij hield daarom vast aan de eis die hij eerder al in een schikkingsvoorstel aan de Haagse eredivisieclub deed.

De tuchtcommissie wil voor kerst een uitspraak doen in deze zaak. Daarna heeft ADO nog een beroepsmogelijkheid bij de commissie van beroep van de nationale voetbalbond.

Maatregelen

De tuchtcommissie had ADO Den Haag bijna een maand respijt gegeven om meer en hardere maatregelen te nemen tegen ordeverstoorders. ADO gaf 24 supporters al een stadionverbod. Op dit moment is de club nog bezig vijftien fans te straffen. Dat was voor de aanklager geen reden een lagere straf te eisen, zeker gezien het verleden dat ADO Den Haag heeft op het gebied van wanordelijkheden.