UTRECHT - Schaatsster Barbara de Loor ziet haar sportieve en maatschappelijke carrière in gevaar komen wanneer schaatsbond KNSB haar verbiedt om met het logo van een privé-sponsor op haar linkerbeen belangrijke internationale wedstrijden te rijden. Dat stelde de advocaat van De Loor dinsdag tijdens een kort geding bij de rechtbank in Utrecht.

De Loor eist dat ze net zo wordt behandeld als de schaatsers van de grote commerciële teams. De KNSB pleegt broodroof, want zonder grote sponsor kan De Loor zich niet goed voorbereiden op de Olympische Spelen, betoogde advocaat J. Stevens.

Voor de KNSB liggen de zaken heel duidelijk. De Loor is lid van de bond en ze moet zich aan de reglementen houden. Volgens die reglementen is De Loor een onafhankelijk rijdster en haar sponsors krijgen daarom alleen een logo op de rechterborst van haar wedstrijdpak.

De grote commerciële teams investeren meer in de schaatssport en krijgen ook meer ruimte. De KNSB vreest bovendien dat haar eigen sponsors contracten gaan openbreken wanneer die reclameruimte moeten inleveren.

De rechter doet op 28 december uitspraak.