TOKIO - De uitgifte van kaartjes voor het wereldkampioenschap voetbal verloopt chaotisch. De Japanse minister van Sport vindt de situatie een dag voor het begin van het WK zo ernstig dat hij de hulp heeft ingeroepen van de net herkozen FIFA-voorzitter Sepp Blatter.

Veel buitenlandse supporters die in Japan zijn aangekomen, hebben moeite om de door hen betaalde kaartjes te bemachtigen. De centra waar de biljetten worden uitgegeven, liggen vaak ver van de WK-stadions. De laatste 100.000 kaartjes, gedrukt in Engeland, arriveerden bovendien pas vorige week in Azië. Zo'n 3000 toegangsbewijzen voor bezoekers met een rolstoel blijken nog zoek.

De WK-organisatie had liever gezien dat de kaartjes in eigen land waren gedrukt, maar de FIFA gaf de opdracht aan drukker Byrom in Manchester. Dat bedrijf klaagde dat het de gegevens van de fans pas laat kreeg aangeleverd.

De Japanse minister Atsuko Toyama heeft Blatter gevraagd een oplossing te bieden voor de problemen. "De situatie heeft een kritiek niveau bereikt", aldus Toyama.