NIJMEGEN - Het bestuur van voetbalvereniging NEC heeft besloten trainer Johan Neeskens met onmiddellijke ingang op non-actief te stellen. Dat heeft de clubleiding maandag bekendgemaakt.

Neeskens was vanaf de zomer van 2000 werkzaam bij NEC. Aan het einde van het afgelopen seizoen verlengde de oud-international zijn contract met één jaar. De resultaten waren dit seizoen tot dusverre teleurstellend. NEC, dat zondag met 3-2 verloor van De Graafschap, won pas drie keer en staat veertiende.

Van Delft

"We hadden het gevoel dat hij de spelersgroep niet meer aan de gang kreeg", verklaarde NEC-voorzitter Hans van Delft het besluit dat maandagmiddag aan trainer en spelers werd verteld. "Geen fijne boodschap", wist Van Delft, "maar hier tellen geen persoonlijke belangen. Dit besluit is genomen in het belang van de club."

Contractverlenging

Van Delft noemt de contractverlenging achteraf ongelukkig. "Het is een verkeerd besluit geweest nog een vijfde jaar met hem door te gaan, maar dat is een koe in de kont kijken." Neeskens gaf eerder dit seizoen al aan dat hij bezig was aan zijn laatste jaar bij NEC. Dat leidde tot onvrede bij Van Delft, die de timing niet waardeerde. "Het was niet mijn keuze om dat al zo vroeg naar buiten te brengen", aldus de preses.

Lok

De assistent-trainers Cees Lok en Ron de Groot nemen de voorbereiding voor de komende thuiswedstrijd tegen Heerenveen voor hun rekening, waarbij Lok de eindverantwoordelijkheid krijgt. In de winterstop beslist de clubleiding wie de nieuwe trainer wordt. Van Delft: "Het is een reële mogelijkheid dat Cees Lok hoofdtrainer wordt."

Neeskens was bezig aan zijn vijfde seizoen in Nijmegen. In 2002-2003 leidde hij de ploeg naar de vijfde plaats en kwalificatie voor het toernooi om de UEFA-beker. NEC kocht vorig jaar duur in met onder anderen de Pool Niedzielan en de Paraguayaan Barreto, maar de prestaties bleven ondermaats. Neeskens is de eerste trainer in het betaalde voetbal die dit seizoen wordt ontslagen.