Karate

Turkse karateka's ontbreken op Dutch Open door spanningen

De Turkse deelnemers aan het Dutch Open karate dat vrijdag begint in Rotterdam zijn niet op komen dagen, zo maakte de organistatie bekend. 

Een officiële reden is niet gegeven, maar toernooidirecteur Ronald Meijer gaat ervanuit dat de afwezigheid van de Turken komt door de diplomatieke spanningen tussen Turkije en Nederland.

''We hebben alleen gehoord dat ze niet komen. Het is een volk met veel eer en die zullen de officiële reden niet uitspreken'', aldus Meijer tegenover de NOS.

Het Dutch Open karate duurt tot en met zondag en maakt dit jaar deel uit van de Premier League. Het is een van de grootste toernooien ter wereld. De organisatie heeft meer dan 1200 inschrijvingen, onder wie vele wereldkampioenen.

Kampioenen

Volgens de NOS zouden 47 karateka's uit Turkije meedoen. ''Het is absoluut jammer dat de Turken niet meedoen. Het is een sterk karateland met vele kampioenen'', zei Meijer.

De diplomatieke rel onstond eerder deze maand doordat Nederland het niet goed vond dat Turkse ministers in Nederland campagne kwamen voeren voor een 'ja' in een Turks referendum dat meer macht geeft aan president Erdogan. Een van de ministers werd het land uitgezet.

Lees meer over:
Tip de redactie