DOETINCHEM - Vijftien wedstrijden zocht De Graafschap vergeefs naar een competitiezege. Zondag was het in het zestiende duel eindelijk zover. De Vijverberg kon eindelijk juichen om drie punten. De Achterhoekers versloegen NEC met 3-2 en deden de laatste plaats, weliswaar op doelsaldo, over aan RBC Roosendaal.

Natuurlijk was De Graafschap-NEC een derby die alles bevatte wat een wedstrijd tussen twee streekgenoten interessant maakt. Volop kansen voor beide doelen, veel emoties en natuurlijk de nodige fouten. Het belangrijkste was echter de uitslag, want de Achterhoekers wonnen verdiend met 3-2 en behaalden de eerste zege van het seizoen.

NEC

Voor beide ploegen stond er, door de teleurstellende resultaten, veel op het spel. Vooral de thuisclub maakte een moeilijke tijd door. Tegen NEC moest het zondag gebeuren. De Nijmegenaren kwamen zwaar gehavend naar Doetinchem. Behalve over de geschorste Valencia en Wisgerhof kon trainer Johan Neeskens ook niet beschikken over de geblesseerden Prent, Ebbinge, Demouge en Pothuizen.

Dat betekende dat de Nijmegenaren zich vooral in defensief opzicht moesten behelpen. Vandaar dat bijvoorbeeld het eigen talent Nalbantoglu en Heije in de basis startten. De laatstgenoemde had afgelopen donderdag pas voor de eerste keer getraind na een maand blessureleed.

Tininho

Hoewel er snel twee keer werd gescoord, zag het er aanvankelijk helemaal niet naar uit dat de Achterhoekers succesvol zouden zijn. In de twaalfde minuut profiteerde Tininho uitstekend van de ruimte die hij kreeg. De Braziliaan haalde van buiten het strafschopgebied ziedend uit: 0-1. Kort daarop bracht Magno de thuisclub weer op gelijke hoogte en daarbij bleef het lang.

Kruys

"Ik heb overwogen binnen twintig minuten te wisselen", gaf De Graafschap-trainer Gert Kruys aan. "Op dat moment was NEC superieur." Zoals zo vaak speelde De Graafschap aandoenlijk, met veel inzet. De inspanningen leidden echter tot weinig, terwijl de gasten via tegenstoten voor het grootste gevaar zorgden. Met name Denneboom had NEC opnieuw aan de leiding moeten brengen.

Nadat Ax een goede kans voor Niedzielan inleidde door de bal knullig te verspelen, greep trainer Gert Kruys in. Hij haalde de linksbuiten van het veld ten faveure van Ruslan Valejev. Na een week waarin werd gespeculeerd over een voortijdig vertrek van de Oekraïner (AGOVV Apeldoorn wil hem huren), zorgde hij voor de ommekeer. Amper zestig seconden nadat de aanvaller inviel, bereidde de spits de 2-1 voor. Na een mooie individuele actie, liet hij Ilja van Leerdam scoren.

Denneboom

Met Valejev zat er meer overleg in het spel van De Graafschap en leken ploeggenoten eveneens beter tot hun recht te komen. Een uitstekend voorbeeld was De Graef. De Belg stond niet alleen aan de basis van uitstekende kansen, maar werd voor zijn aanvallende impulsen in de 65ste minuut ook beloond met een treffer. Doelman Gentenaar liet zijn schot glippen. De aantrekkelijke wedstrijd bleef spannend, omdat Denneboom in de tussentijd voor 2-2 had gezorgd.

Neeskens

"Wij hebben geen gebruik gemaakt van onze kansen", realiseerde NEC-trainer Neeskens zich. "Maar over de hele wedstrijd genomen, heeft De Graafschap de zege afgedwongen en was de uitslag terecht."

NAC

NAC Breda heeft zondag tegen ADO Den Haag een zeker lijkende overwinning laten glippen. In de slotfase maakte Swerts de door Boussaboun verkregen voorsprong ongedaan: 1-1. "Een overwinning was rechtvaardig geweest," mokte NAC-trainer Lokhoff na afloop. "We hebben voldoende opgelegde kansen gehad." "Misschien hebben we iets te veel gekregen," merkte ADO Den Haag-trainer Adelaar op, "maar daar maal ik niet om."

Kansen

NAC verdiende meer dan dan het gelijke spel. De Bredanaars kregen voor rust al de beste en meeste kansen. Slot zag zijn schot evenwel net naast gaan. Stam probeerde het met een schuiver na een fraaie combinatie met Boussaboun, maar doelman De Vries reageerde alert.

Boussaboun

En ook Boussaboun had de openingstreffer op zijn schoen, toen hij alleen voor de Haagse doelman mocht opduiken. De Bredase spits stuitte evenwel ook op doelman De Vries. "Onze keeper heeft ons in de wedstrijd gehouden," complimenteerde Adelaar zijn doelman, die ook in de laatste minuut de nederlaag voorkwam door invaller Van den Eede van score af te houden.

ADO

ADO Den Haag kreeg waarvoor het het gekomen was: een gelijkspel. Lang konden de Hagenaars stand houden, maar hun missie leek in de 70e minuut te mislukken na de verdiende openingstreffer van Boussaboun.

ADO Den Haag met Swerts als rechtsback ten koste van Rijaard, terwijl Bodde het middenveld completeerde, stelde daar weinig tegenover. Meer dan dreigend konden Den Ouden en Van der Gun niet worden. Hun pogingen werden veelal in de kiem gesmoord.

Swerts

Het duel leek beslist toen Boussaboun na rust met een ziedend hard schot NAC op voorsprong had gezet. Er leek geen vuiltje aan de lucht voor de Bredanaars, die amper kansen hadden weggegeven. Even voor tijd kopte Den Ouden echter goed door op Swerts, die met een strak schot de gelijkmaker achter doelman Schollen knalde (1-1).

In de laatste minuut leek NAC alsnog de overwinning te grijpen, toen Den Ouden slordig terugkopte, waardoor Van den Eede alleen op doelman De Vries kon afgaan. De Haagse doelman redde evenwel fraai. "Heel zuur voor ons," beklaagde trainer Lokhoff zich. "Juist in zulke wedstrijden moeten we de volle winst pakken."