LAHORE - De Nederlandse hockeyers hebben bij een groot toernooi opnieuw genoegen moeten nemen met de tweede plaats. Ruim drie maanden na het olympisch zilver in Athene ging Oranje zondag ook in de finale van de Champions Trophy onderuit.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Spanje was in het Pakistaanse Lahore met 4-2 te sterk voor de onttroonde titelhouder. Nederland won het prestigieuze zeslandentoernooi in de laatste acht jaar vijf keer won (1996, 1998, 2000, 2002, 2003).

Voor Maurits Hendriks, de Nederlandse bondscoach van Spanje, was het zijn eerste titel met zijn ploeg. Hij trad na het olympisch goud met Oranje bij Sydney 2000 in dienst van de Spaanse hockeybond. Het Zuid-Europese land stond voor de eerste keer in de finale van de Champions Trophy.

Nederland, dat eerder in het toernooi nog met 4-2 won van Spanje, liep zondag de hele wedstrijd achter de tegenstander aan. Alleen na de gelijkmaker van Taekema uit de eerste Nederlandse strafcorner in de 41e minuut leek Oranje even kansrijk. De gedreven ploeg van Hendriks strafte echter enkele verdedigingsfouten bij Nederland professioneel af.

De Australiër Terry Walsh nam zondag afscheid als interim-bondscoach van Oranje. Hij wordt per 1 januari opgevolgd door Roelant Oltmans, die zondag in Lahore met zijn Pakistaanse ploeg brons veroverde ten koste van rivaal India (3-2). Met zeven treffers was Karel Klaver topscorer van het toernooi.