HARBIN - Beorn Nijenhuis heeft zaterdag in de Chinese stad Harbin voor het eerst in zijn schaatscarrière een wereldbekerwedstrijd gewonnen. De 20-jarige TVM-rijder bleek de sterkste op de 1000 meter. Nijenhuis klokte een tijd van 1.10,22 en bleef daarmee Simon Kuipers voor: 1.10,74. Het brons was voor de Japanner Kobayashi.

Vrijdagmiddag was Nijenhuis' deelname aan de wereldbekerwedstrijden nog in gevaar gekomen, toen hij tijdens de afsluitende training hard onderuit ging. "Ik viel heel hard op mijn heup", sprak de in Heerenveen woonachtige schaatser. "Ik gleed als een bowlingbal richting een groepje Canadezen. Omdat ik flink schreeuwde, konden de meesten mij ontwijken. Kim Weger sprong nog op de boarding, net voordat ik er onder door ging."

De blonde spurter klaagde over pijn in de heup en schroefde zijn verwachtingspatroon voor 'Harbin' flink naar beneden. Had hij na het prima optreden in Nagano (waar hij vorige week op 0,01 seconde naast de zege greep) zijn zinnen gezet op de overwinning, nu hield Nijenhuis nergens rekening mee.

Verrassing

Vol ongeloof staarde de TVM-rijder dan ook naar het scorebord, toen daarop bevestigd werd dat zijn tijd (1.10,22) voldoende bleek voor de zege. "Dit komt als een verrassing", erkende de nuchtere Nijenhuis. "Ik maakte een missertje in de bocht. De race voelde eigenlijk niet goed."

De 20-jarige Nijenhuis bleef in Harbin een ander Nederlands talent voor. Simon Kuipers (22) eindigde namelijk als tweede. De twee jonkies troefden daarmee ervaren rijders als Wennemars (vierde) en Van Velde (vijfde) af.

Wereldtop

Echter, met de constatering van de NOS-verslaggever dat Nijenhuis nu bij de wereldtop behoort, kon de sprinter zich duidelijk niet vinden. "Nou, ik durf wel te stellen dat ik al twee, drie jaar meedraai met de wereldtop. Je moet alleen wat geluk hebben om een zege te boeken. Dat is nu gebeurd."

Op de 500 meter ging de zege naar de Fin Pekka Koskela. Beste Nederlander was Wennemars die zevende werd.