AMSTERDAM - Dat Rafael van der Vaart donderdag zijn aanvoerdersband moest inleveren heeft volgens de direct betrokkenen, Van der Vaart zelf en Ajax-trainer Ronald Koeman, niets te maken met de vermeende werkweigering van de middenvelder.

Koeman zei vrijdagmiddag teleurgesteld te zijn in Van der Vaart omdat hij zich "een aanvoerder onwaardig" had getoond door in de wedstrijd tegen Bayern München niet als linkeraanvaller te willen spelen.

hangende linksbuiten

Volgens de oefenmeester heeft Van der Vaart echter nooit gezegd dat hij sowieso niet op die positie wilde voetballen. "Hij heeft dus niet geweigerd", aldus Koeman. "Ik heb hem gevraagd of hij als hangende linksbuiten wilde spelen in een vrije rol. Daar voelde hij zich niet prettig bij. Ik heb er vervolgens zelf voor gekozen om Mitea op te stellen. Of hij als linksbuiten had gespeeld als ik hem dat verplicht had? Ik denk het wel."

De hoofdpersoon beaamde dat: "Als de trainer me op die positie had gezet, had ik gewoon gespeeld. Maar hij heeft me gevraagd wat ik er van vond en daar heb ik een eerlijk antwoord op gegeven. Ik had ook niet verwacht dat ik mijn aanvoerdersband zou kwijtraken. Daar ben ik echt van geschrokken. Ik baal er ook enorm van dat de band is afgepakt, want ik was er trots op."

Slachtoffer

Van der Vaart voelde zich vrijdag het slachtoffer van zijn eigen eerlijkheid. Koeman vertelde hem daags voor de wedstrijd tegen Bayern München dat hij niet in aanmerking zou komen voor een plaats op het middenveld. "Dat was al een klap", aldus de international.

Daarvoor had de trainer hem verteld dat hij niet tevreden was over zijn spel van de afgelopen periode. "Ik ben het daar niet mee eens. De laatste twee wedstrijden was het niets, maar daarvoor speelde ik best aardig, vond ik zelf. De trainer had veel vertrouwen in me en ik dacht dat ik hem in het veld ook iets teruggaf."

Vrije rol

Vervolgens kwam de mededeling dat Koeman had gekozen voor Sneijder als linkermiddenvelder. Van der Vaart kreeg een vrije rol aan de linkerkant. "Toen de trainer vroeg of ik het daarmee eens was, ben ik eerlijk geweest en gezegd dat ik daar niet de speler voor ben en dat het voor het team beter zou zijn als we zouden spelen met een linksbuiten. Maar ik heb nooit gezegd dat ik helemaal niet wilde spelen."

Koeman vond de houding van Van der Vaart vervolgens "een aanvoerder onwaardig" en nam hem de aanvoerdersband af. Van der Vaart: "Of ik daar boos over ben. Pissig is een beter woord. Ik vind het ook geen terechte straf en had het niet zien aankomen. Ik kwam donderdag vrolijk naar de club, maar dat werd snel anders."

Voorlopig is Galasek tot het einde van het seizoen de aanvoerder van Ajax. Volgens Koeman twijfelde hij al langer over de rol van Van der Vaart als captain van zijn elftal. "Ik heb best wel eens nagedacht of hij de juiste persoon was. Maar hij vond het een eer."

Volgens Koeman was zijn keus voor Van der Vaart met terugwerkende kracht geen groot succes: "Bij Chivu had ik duidelijk het idee dat hij er als speler beter van werd. Bij Rafael heb ik veel minder dat idee."

Desondanks wilde Koeman de affaire-Van der Vaart vrijdagmiddag graag afsluiten. "Hij speelt zondag tegen Vitesse", aldus de coach. Van der Vaart: "Dat is mooi, maar er zal altijd wel een vervelend iets in me blijven. Er is iets in me dat pijn doet en dat zal er ook wel blijven. Maar een reden om te vertrekken bij Ajax is het niet. Ik wil niet op deze manier afscheid nemen."