HARBIN - Een goede leermeester. Zo omschreef Simon Kuipers vorig jaar ploeggenoot Erben Wennemars. Dat de 22-jarige Spaarndammer inderdaad veel heeft opgestoken van de sprintwereldkampioen, liet hij de afgelopen weken zien.

Eind november won hij tijdens WB-wedstrijden in Thialf zilver op de 1500 meter, waarna de spurter in Nagano vervolgens zijn persoonlijk record op de 500 en 1000 meter aanscherpte.

Kuipers, die zaterdag en zondag aantreedt bij WB-wedstrijden in Harbin, China, kijkt vooral met een goed gevoel terug op zijn race in Heerenveen. "De 1500 meter is een moeilijke afstand waar de concurrentie erg sterk is. Daarom ben ik blij dat ik mezelf heb kunnen laten zien bij de echte top." Dan lachend: "Jongens, ik wil ook meedoen!"

Progressie

Stapje voor stapje sluipt de Noord-Hollander richting de wereldtop. Maar ondanks zijn recente progressie is het respect voor de 'oudere garde' onveranderd groot. "Erben is nog steeds een groot voorbeeld voor mij. Daar is niets aan veranderd na de World Cup in Heerenveen of Nagano. Nu Erben iets minder rijdt, probeer ik hem zoveel mogelijk te helpen. Daar heb je een team voor."

Onder de 10 seconden

Beide sprinters van de Postcode Loterij-formatie komen dit weekeinde in actie tijdens WB-wedstrijden in Harbin. Kuipers hoopt in de Chinese stad voor het eerst onder de tien seconden te openen. "Maar dan moet 't wel nog een paar graden warmer worden in de hal", zegt hij.

Blauwbekken

Tijdens de eerste trainingsdagen reed de sprintelite blauwbekkend zijn rondjes. "Gelukkig hebben ze donderdag wat kolen op de kachel gegooid, want de temperatuur is gestegen naar elf graden."

De temperatuur is niet het enige verschil met buurland Japan, waar Kuipers vorige week verbleef. "Japan is netjes en georganiseerd. Hier is het echt een zooitje", meent de schaatser. "Ik ben helaas mijn videocamera vergeten, maar een busrit van het hotel naar de ijsbaan, slechts 15 minuten, levert echt een spektakel aan beelden op.

Haast

Een weg oversteken doen ze hier met gevaar voor eigen leven. Iedereen heeft haast en niemand wil elkaar voorrang geven. Stoplichten zijn er wel, maar die worden voor 90 procent genegeerd. Een taxichauffeur vertelde ons: 'Je mag niet door rood rijden, behalve als je haast hebt'."

Loting

Mannen, 500 meter:
1e rit: Fredricks (VSt) - Van Velde (Ned), 2e rit: Nijenhuis - Hänninen (Fin), 3e rit: Fengtong Yu (Chn) - Wennemars, 4e rit: De Koning (Ned) - Kuipers (Ned).

1000 meter: 5e rit:
Kuipers - Andersen (Noo), 7e rit: Van Velde - Wetten (Noo), 8e rit: Wennemars - FitzRandolph (VSt), 10e rit: Nijenhuis - Imai (Jap).

Vrouwen, 500 meter:
1e rit: Van der Star - Ochowicz (VSt), 3e rit: Aihua Xing (Chn) - Oonk 7e rit: Kotioega (WRu) - Timmer

1000 meter: 2e rit: Van der Star - Ochowicz, 5e rit: Boer - Hui Ren (Chn), 7e rit: Shinya (Jap) - Oonk, 10e rit: Timmer - Simionato (Ita).