YOKOHAMA - FC Porto en het kleine provincieclubje Once Caldas sluiten zondag in Yokohama een tijdperk af. Voor de 43e en laatste keer komen de kampioen van Europa en Zuid-Amerika tegen elkaar uit in de strijd om de wereldbeker.

Vanaf volgend seizoen zijn de zes continentale kampioenen van de wereldvoetbalbond FIFA welkom op het toernooi om de wereldbeker. Daar is een prijzengeld van 15 miljoen dollar (11,5 miljoen euro) mee gemoeid.

Porto veroverde afgelopen seizoen de hoofdprijs in de Champions League. Van dat team is inmiddels nauwelijks nog iets over. De Portugezen verloren zeven spelers en trainer Mourinho, die naar Chelsea verkaste.

Woensdag plaatste de Portugese club zich ternauwernood voor de achtste finales van de Champions League door uitgerekend Chelsea met 2-1 te verslaan. Porto won de wereldbeker eerder in 1987, toen het Penarol uit Uruguay met 2-1 in de verlenging versloeg.

De strijd om de wereldbeker begon in 1960, aanvankelijk over twee wedstrijden. Twee keer ging het duel niet door, in 1975 en 1978. In 1980 verhuisde de strijd om de wereldbeker naar Japan, waar het duel tot en met 2001 plaatsvond in Tokyo. Sinds 2002 is de wedstrijd in Yokohama.

Van de 42 afleveringen werden er 22 door Zuid-Amerikaanse clubs gewonnen. Twintig keer zegevierde Europa, waarbij Ajax twee keer (1972 en 1995) en Feyenoord (1970) een keer de beker binnenhaalden. PSV verloor in 1988 van Nacional met strafschoppen.

Provincieclubje

Porto neemt het zondag op tegen het kleine provincieclubje Once Caldas, dat uit de Andes in Colombia komt. De ploeg veroverde begin juli verrassend de Copa Libertadores. De ploeg uit Manizales versloeg in de kwartfinale het Braziliaanse Santos en in de halve eindstrijd het Braziliaanse Sao Paulo om in de eindstrijd via strafschoppen titelverdediger Boca Juniors te verschalken. Caldas nam pas voor de derde keer deel aan de titelstrijd.

Vertrek topspelers

De club ontstond in 1959 uit een fusie van Deportes Caldas en Once Deportivo. De afgelopen tijd vertrokken de meest aansprekende spelers. Topscorer Sergio Galvan Rey stapte over naar de Major Soccer League in de Verenigde Staten en middenvelder Arnulfo Valentierra vond een financieel aantrekkelijke club in de Verenigde Arabische Emiraten. Aanvaller Jorge Agudelo mist het duel door een schorsing van zes maanden wegens cocaïnegebruik na de winst op Santos in de kwartfinales.

Doelman Henao is de grote man. Hij stopte in het tweede duel tegen Boca Juniors twee strafschoppen in de beslissende serie. Caldas zal zondag wellicht opnieuw gokken op strafschoppen. Porto heeft de naam, maar dat had Boca Juniors ook. In alle finalewedstrijden werd tot nog toe 150 keer gescoord. De Zuid-Amerikaanse ploegen maakten meer treffers: 76 om 74