ASSEN - Hoe langer KC Bouitette schaatst, hoe beter het resultaat. De 34-jarige Amerikaan won donderdag op de kunstijsbaan van Assen de derde etappe van de Greenery zesdaagse. Het was een verlengde marathon over 150 ronden. Boutiette, die dinsdag ook de openingsmarathon in Breda won, toonde zich in de eindsprint de snelste van een kopgroep van achttien man.

Jan Maarten Heideman en Cedric Michaud werden respectievelijk tweede en derde. Klassementsleider Miel Rozendaal eindigde als vierde. Aanvankelijk had de saaiheid in de Greenery zesdaagse bijna 'dodelijke' gevolgen. Door de invoering van de 'ronde-voorsprong-regel' namen de ijzeren wetten van de ploegentactiek bezit van het peloton. Niemand werd ruimte gegund.

Het gevolg was een saaie nivellering met twee keer een massasprint. Die boden nog enige compensatie door de rivaliteit tussen KC Boutiette, Miel Rozendaal, Roel van Hest, Jan Maarten Heideman en Cedric Michaud.

Bikkelhard

Marathonschaatsers zijn per definitie geen klagers. Zeker niet in hun strijd tegen de elementen. Dat past niet bij hun imago van 'bikkelharde jongens'. Door de vele wedstrijden in een kort tijdsbestek vertoonde het peloton donderdag vermoeide trekjes. Een groot gedeelte reed met de handrem op, maar de klassementstoppers blaakten nog steeds van strijdlust.

"We moesten vandaag toch eens wat laten zien. De afgelopen dagen schaatste iedereen angstig in de rondte, bang om op achterstand te worden geschaatst. Over het nieuwe systeem wil ik nu nog niet kritisch zijn. We moeten eerst maar eens zes dagen achter de rug hebben", zei lijstaanvoerder Rozendaal.

Ontsnappingen

De wedstrijd op kunstijsbaan De Smelt kende in tegenstelling tot de voorgaande twee etappes een boeiend verloop. Constant waren er ontsnappingen. Vooral Wubben liet dikwijls zijn avontuurlijke neigingen de vrije loop. Zijn aanvallende rijstijl werd beloond. De Jorritsma Bouw-rijder kreeg na zestig omlopen zeventien rijders mee, onder wie Rozendaal, Angenent, Michaud en Boutiette. De omvangrijke kopgroep slaagde in haar opzet: een voorsprong van 400 meter op de rest van het peloton.

Voor de achterblijvers was het pleit toen al beslecht. De koplopers en diens teamgenoten controleerden de koers voorbeeldig. De komende dagen zullen de achttien koplopers nog een hevige strijd moeten uitvechten. Degene die zondag tijdens de finale in Den Haag de meeste ronden voorsprong heeft, wordt winnaar van het klassement. Maar als niemand meer een rondewinst neemt, dan geeft het aantal punten de doorslag.

In de finale opende Henk Angenent donderdag het offensief, maar hij kreeg geen ruimte. In de eindsprint was Boutiette oppermachtig. Hij passeerde Heideman moeiteloos in de laatste binnenbocht en gaf de voorsprong op het laatste rechte stuk niet meer uit handen.