UTRECHT - De Nederlandse alpinist Hans van der Meulen is alleen op weg naar de top van de Mount Everest. Zijn medeklimmer Wilco van Rooijen is afgehaakt en teruggekeerd naar hun kamp op 7700 meter hoogte. Dat heeft Marc Cornelissen, de contactpersoon van de klimmers, woensdag bekendgemaakt
Mount Everest

De klimmers waren woensdagochtend om 4.00 uur met hun laatste etappe naar de top begonnen. Van Rooijen zag het wegens de zwaarte van de klim al snel niet meer zitten en keerde terug naar het kamp. Cornelissen verwacht dat Van der Meulen woensdag rond 22.00 uur de top bereikt. Een bevestiging daarvan verwacht hij niet eerder dan donderdag rond het middaguur, als Van der Meulen terug moet zijn in het kamp.

De Nederlanders waren van plan om de Mount Everest gezamenlijk via de moeilijk begaanbare noordzijde te bedwingen. Ze doen dat zonder de hulp van dragers en zonder extra zuurstof.

Volgens Cornelissen hebben de alpinisten op hun expeditie uitzonderlijk veel tegenslagen gehad. "Ze zijn net op de verkeerde momenten ziek geworden en het verlies van de parapente was voor Wilco natuurlijk een grote tegenslag." Van Rooijen zou met een parapente, een bestuurbare parachute, van de top van de Mount Everest springen. Bij het slechte weer van vorige week is het hoogst gelegen kamp van de Nederlanders weggevaagd en is de parapente verloren gegaan.