AMSTERDAM - Rafael van der Vaart is niet langer de aanvoerder van Ajax. De middenvelder weigerde woensdagavond in het Champions Leagueduel tegen Bayern München als linkerspits te spelen en werd daarop door Koeman naar de reservebank verwezen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De 'werkweigering' van de international kost hem zijn aanvoerdersband. Tomas Galasek is vanaf heden de nieuwe captain van de Amsterdamse club.

"In het licht van het teambelang vindt trainer Ronald Koeman de handelwijze van Van der Vaart zeer teleurstellend", geeft Ajax donderdag in een persverklaring aan.

Van der Vaart zelf vertelde woensdagavond na de wedstrijd dat hij het beu is dat Koeman met hem schuift door het elftal. "Ik wil voortaan op mijn eigen positie spelen. Maar dat wil de trainer niet. Dat is zijn keuze. Daarom speelde ik tegen Bayern niet in de basis."

Direct na het duel hield Koeman zich nog op de vlakte over de houding van zijn aanvoerder. Wel gaf hij aan dat een speler normaal gesproken altijd moet willen spelen. Omdat de oefenmeester Van der Vaart niet op zijn middenveld wilde - "Daarvoor heb je op dit niveau spelers nodig die completer zijn in de omschakeling" - bedacht hij een variant waarin de international als hangende linksbuiten zou komen te spelen.

Van der Vaart benadrukte daarop dat hij zich een middenvelder voelt: "Een linkshalf of centraal achter de spitsen. Hangend op links als aanvaller voel ik mij niet prettig. Dat heb ik de trainer in een goed gesprek laten weten."

Koeman besloot daarop Van der Vaart niet op te stellen en koos in het duel met Bayern Müchen voor Mitea als linkerspits. Een dag na de wedstrijd, waarin Van der Vaart nog wel inviel, maakte Koeman bekend zeer teleurgesteld te zijn in Van der Vaart en ontnam hem zijn aanvoerdersband.

Het is niet de eerste keer dat de talentvolle middenvelder botst met zijn trainer. Vorig seizoen richtte hij zijn pijlen ook al eens op Koeman en verweet hem een gebrek aan vertrouwen. Dat conflict werd destijds met een goed gesprek uit de wereld geholpen.