SEOUL - Sepp Blatter is woensdag herkozen tot president van de FIFA, de wereldvoetbalbond. De 66-jarige Zwitser kreeg op het FIFA-congres in Seoul de steun van 139 van de 197 aangesloten nationale bonden. Hij versloeg in de verkiezing zijn enige tegenkandidaat, Issa Hayatou uit Kameroen.
FIFA

Bekijk video

Vooral uit Noord- en Zuid-Amerika kreeg de omstreden Blatter steun. Europa keerde zich, mede op voorspraak van UEFA-voorzitter Johansson, massaal af van de Zwitser. Blatter was bezig aan zijn eerste termijn. Vier jaar geleden volgde hij de Braziliaan Havelange op.

De laatste maanden kwam Blatter nadrukkelijk in opspraak. Met name op financieel gebied werd hem een wanprestatie verweten, onder meer door zijn eigen directeur. Een rapport wees maandag op een schuld van 320 miljoen euro van de FIFA. Blatter zelf legde echter uit dat de organisatie onder zijn bewind slechts winst had gemaakt.

"U kunt zich niet voorstellen hoe ik me voel'", riep Blatter, na de uitslag te hebben gehoord. "De laatste maanden ben ik van vreselijke dingen beschuldigd, door het slijk gehaald. Dat het vertrouwen in mij is gehandhaafd, bewijst dat ik zo slecht nog niet ben."

De Nederlandse delegatie kondige gisteren al aan dat zij tegen de herverkiezing van Blatter zou stemmen.

/SPORTVoetbal: FIFA president Blatter uitgejoeld (video)