AMSTERDAM - Rafael van der Vaart gaf na de wedstrijd tegen Bayern München (2-2) in rustige bewoordingen aan dat hij deze week in Amsterdam voor zichzelf had gekozen. "Ik wil voortaan op mijn eigen positie spelen. Maar dat wilde de trainer niet. Dat is zijn keuze. Daarom speelde ik niet in de basis."

Van der Vaart benadrukte dat hij zich een middenvelder voelt. "Een linkshalf of centraal achter de spitsen. Hangend op links als aanvaller voel ik mij niet prettig. Dat heb ik de trainer in een goed gesprek laten weten."

Trainer

Van der Vaart, die tegen Bayern nog wel inviel, zei te verwachten dat hij zondag tegen Vitesse weer gewoon in het basisteam speelt. "Dat is weer een heel andere wedstrijd. Ik reken erop dat ik dan weer speel. Maar dat weet ik natuurlijk niet zeker. Dat moet je aan de trainer vragen."

Koeman bevestigde dat Van der Vaart als linkshalf of als schaduwspits een belangrijke kandidaat blijft voor zijn basisteam. "Maar niet meer als hangende linksbuiten. Hij heeft duidelijk aangegeven dat hij dat niet meer wil." Koeman betreurde dat Ajax tegen Bayern niet had gewonnen.

"Gezien het spelbeeld hadden we dat ook verdiend. Nu bleef het onnodig spannend tot aan de laatste seconde. Toch voelt dit gelijkspel aan als een overwinning."