LAHORE - Aan de hand van Karel Klaver en doelman Guus Vogels plaatsten de Nederlandse hockeyers zich woensdag in Lahore voor de finale van de Champions Trophy. Klaver scoorde maar liefst driemaal in het duel met Spanje (4-2), terwijl Vogels uitgeroepen werd tot man van de wedstrijd door zijn reddingen in de slotfase.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

"Dat Guus man van de wedstrijd werd, zegt genoeg", zei Spanjes coach Maurits Hendriks. De voormalig bondscoach van Oranje zag in de slotfase zijn ploeg sterk aandringen, maar Vogels hield zijn doel na de twee tegentreffers leeg. In die fase was het verschil slechts één goal, pas in de voorlaatste minuut maakte Klaver zijn derde.

Klaver

De spits van Bloemendaal zorgde voor drie fraaie velddoelpunten. Hendriks keek jaloers toe: "Het verschil met ons was dat Nederland wel de bal in het doel kreeg. We hadden ze onder druk, ik hoop dat we ze in de finale nogmaals tegenkomen."

In die eindstrijd staat de formatie van bondscoach Terry Walsh tegenover Pakistan of Spanje, dat zal vrijdag duidelijk worden. Nederland speelt die dag tegen Duitsland, een duel waarin niets op het spel staat. "Maar we kunnen dan nog wel ons spel verbeteren", aldus international Rob Reckers. "We spelen nog altijd niet ons beste hockey", vond bondscoach Walsh.

Strafbal

De hockeyers begonnen woensdag uitstekend, door binnen twintig minuten op 2-0 te staan. Na de openingstreffer van Klaver benutte Geert-Jan Derikx een strafbal. Voor rust scoorde Freixa tegen, tien minuten na de hervatting scoorde Klaver opnieuw. Na de treffer van Quemada, uit een strafcorner, kreeg Oranje het moeilijk tot aan de verlossende derde goal van Klaver.

Na de zeges op Nieuw-Zeeland, India en Pakistan is Nederland na vier wedstrijden voortijdig verzekerd van de strijd om het goud. Het is een meevaller voor de ploeg, die echter niet geheel onverwacht komt. Als een van de weinige deelnemers heeft Nederland de olympische basis behoorlijk goed bijeen gehouden. Van de kernspelers is alleen Jazet afgehaakt.

Walsh

Walsh zei ervan uit te gaan dat Nederland in de laatste twee wedstrijden van het toernooi wat constanter en stabieler zal zijn. Voor de Australiër is het zijn laatste klus bij de hockeybond. Hij had na Athene eigenlijk al afscheid genomen, maar omdat opvolger Roelant Oltmans in Lahore nog bij Pakistan aan het roer staat, werd Walsh gevraagd nog een keer mee te doen.

"We hebben een mooie tijd gehad met Terry", keek Reckers terug op dit jaar. "We willen het ook voor hem graag goed afsluiten." Bovendien weet Reckers, een van de jongere internationals, dat Oltmans stiekem meekijkt. Vanaf 1 januari bepaalt hij wie er in de selectie zit. "We weten dat we ons hier in de kijker kunnen spelen."