ATHENE - PSV verzuimde dinsdagavond in de Champions League bij Panathinaikos de winst in de groep te pakken. Kennelijk was de luxe van de vroegtijdige plaatsing de club te veel. Al met het hoofd bij de komende competitiewedstrijd tegen Feyenoord leden de plichtmatig spelende Eindhovenaren een wel heel ruime nederlaag: 4-1.

Door de winst van Arsenal op Rosenborg eindigt PSV als tweede in groep E. Dat betekent dat de club het in het voorjaar in een dubbele ontmoeting opneemt tegen een nog nader te bepalen winnaar uit een andere groep. PSV start met een thuiswedstrijd.

Groepswinst

Trainer Hiddink verklaarde al voor de uitwedstrijd bij Panathinaikos dat hij weinig voordelen in de eventuele groepswinst zag. Het maakte hem niet uit of PSV met een thuisduel of een uitwedstrijd zou beginnen. Hij zag ook geen krachtsverschil tussen een winnaar van de groep of een nummer twee.

Met het oog op de komende ontmoeting tegen Feyenoord wilde Hiddink zijn spelers ook niet te veel belasten. De lichtgeblesseerde Ooijer mocht vanaf de bank toekijken. De met een gele kaart bestrafte Alex mocht vroegtijdig naar de kant. De andere spelers kregen de opdracht om vooral geen blessure op te lopen. Titelconcurrent Feyenoord kan zondag in de eigen Kuip immers op een achterstand van veertien punten worden gezet.

Snoepreisje

Het bezoek van PSV aan Athene had dan ook veel weg van een snoepreisje. Sommige spelers doodden op de wedstrijddag hun tijd met een spelletje kaart op de elfde verdieping van het luxueuze Hilton-hotel. Anderen vergaapten zich aan het prachtige uitzicht op de Olympische stad. Bij hoge uitzondering waren de spelersvrouwen ook van de partij. Zij bezochten de Akropolis en vele leuke winkels in de Griekse hoofdstad.

Met Farfan als centrumspits en Feher als vervanger voor rechtsback Ooijer maakte PSV voor slechts 10.000 toeschouwers een weinig gemotiveerde indruk. De spelers ontweken felle duels en speelden de bal veelal plichtmatig rond.

Kansloos

Met de wetenschap dat Arsenal binnen het half uur al met 3-0 leidde tegen Rosenborg geloofde Panathinaikos het ook wel. Kansloos voor een vervolg op het hoogste Europese clubniveau kwam de Griekse kampioen toch op voorsprong door een treffer van Papadopoulos in de dertigste minuut. Op aangeven van Cocu maakte Beasley zeven minuten later gelijk.

Doordat Gomes zich verkeek op de snelheid van Papadopoulos ging de thuisploeg toch met een voorsprong rusten. De Braziliaanse doelman veroorzaakte in de 45e minuut een strafschop die door Münch werd benut. Het was voor het eerst sinds 28 augustus (NAC) dat PSV twee treffers moest incasseren.

Nog erger

Het werd zelfs nog erger voor de in eigen land bijna onpasseerbare Eindhovenaren. Münch profiteerde in de 58e minuut opnieuw van het gebrek aan concentratie bij PSV. De aanvoerder liet Gomes kansloos: 3-1. Pas na de derde tegentreffer beseften de Eindhovenaren kennelijk dat ze zondag ook niet met een te hoge nederlaag richting Rotterdam wilden reizen.

Spelend op een klein verzetje hoger kregen de bezoekers nog de gelegenheid om het gevaar van een dreigende nederlaag te bezweren. Van Bommel miste in de 69e minuut een strafschop en de voor Feher ingevallen Vonlanthen schoot even later vrij voor doelman Galinovic naast.

Park zag zijn treffer nog onterecht afgekeurd. Landgenoot Lee zette de bal namelijk duidelijk voor de achterlijn voor. Een fout van invaller Lamey stelde Goumas in de slotfase nog in staat de vierde Griekse treffer te maken.