AMSTERDAM - Ajax neemt het woensdagavond in de Champions League op tegen een gehavend Bayern München. Trainer Felix Magath kan in de laatste speelronde in groep C niet beschikken over Willy Sagnol, Alexander Zickler, Mehmet Scholl, Andreas Görlitz, Roque Santa Cruz en Hasan Salihamidzic.

Naast de afwezigen heeft het al geplaatste Bayern nog vier twijfelgevallen in de selectie. Oliver Kahn, Samual Kuffour, Zé Roberto, en Martin Demicheles kampen met griep.

UEFA Cup

De Amsterdammers nemen afscheid van de Champions League, maar moeten nog wel winnen om deelname aan de UEFA Cup veilig te stellen. Wint het elftal van Ronald Koeman niet, dan is het afhankelijk van de thuiswedstrijd van Maccabi Tel Aviv tegen het ook reeds geplaatste Juventus.

Als de Israëlische ploeg verliest, mag Ajax ook verliezen en in het geval van een gelijkspel geldt hetzelfde scenario. Als het elftal van Ronald Koeman na de wedstrijd van woensdagavond een gelijk aantal punten heeft als Maccabi, gaat Ajax door op basis van onderling resultaat. De Amsterdammers wonnen thuis met 3-0 van Maccabi en verloren uit met slechts 2-1.

Winnen

Dat Bayern München zich inmiddels heeft geplaatst voor de volgende ronde van de Champions League is volgens Roy Makaay geen reden om het woensdagavond tegen Ajax rustig aan te doen. "Zo benaderen we deze wedstrijd niet. We zijn hier gekomen om te winnen. Tot de winterstop moeten we nog twee duels spelen. Die willen we beide winnend afsluiten zodat we daarna met een goed gevoel op vakantie kunnen."

Geen druk

De topschutter van de Duitse lijstaanvoerder hoopt wel dat Ajax Europees zal overwinteren in de UEFA-Beker. "Dat hoop ik als Nederlander en is een strikt persoonlijke wens. Maar je bent het sportief gezien verplicht om hier je best te doen. Er is voor ons alleen geen enkele druk omdat we ons al hebben geplaatst voor de volgende ronde. Zij moeten winnen om alles in eigen hand te houden. Maar voor de duidelijkheid: we zijn niet naar Amsterdam gekomen om cadeautjes uit te delen." "Het gaat voor ons niet om niets", aldus Bayern-trainer Felix Magath. "Het gaat om imago en geld."

De oefenmeester zei dinsdagmiddag in de ArenA nog geen beslissing te hebben genomen over zijn opstelling. Hij sloot echter niet uit dat hij enkele spelers een kans zal geven die normaal niet spelen. "Dat ligt op zich voor de hand, zeker omdat we enkele geblesseerden hebben. Het is een mogelijkheid die ik niet uitsluit."

Makaay zei ervan uit te gaan dat hij sowieso in de basisopstelling staat: "Ik kan me niet voorstellen dat ik niet speel", aldus de international die in de eerste wedstrijd tussen Bayern en Ajax (4-0) liefst drie keer scoorde.

Matige generale

De Duitsers kenden een matige generale voor de wedstrijd tegen Ajax. Tegen 1. FC Nürnberg kwam de ploeg, waar ook aanvaller Roy Maakaay deel van uitmaakt, niet verder dan een 2-2 gelijkspel. Bayern voert de ranglijst nog wel aan, maar moet Schalke 04 naast zich dulden.

De wedstrijd staat onder leiding van Lucilio Cardoso Cortez Batista. Deze scheidsrechter floot Ajax al eerder, namelijk op 18 februari 2003. Op Anfield Road speelde Ajax met 1-1 gelijk.

De stand in Groep C

Juventus 5 -15
Bayern Munchen 5 - 9
Ajax 5 - 3
Maccabi Tel Aviv 5 - 3