LONDEN - De eigenaren van Silverstone, de British Racing Drivers Club (BRDC), hebben 48 uur de tijd gekregen om in te stemmen met een contract voor de Grote Prijs van Groot-Brittannië in 2005 op hun circuit. Formule-1-baas Bernie Ecclestone heeft dat maandag bij een bijeenkomst van teameigenaren op vliegveld Heathrow bekendgemaakt.

"Als we voor donderdag een deal hebben, dat staat de race volgend jaar op de kalender. Anders niet", zei Ecclestone in Londen. Hij toonde zich vrij optimistisch over het doorgaan van de GP op Silverstone. Het Engelse evenement is een jaarlijkse traditie sinds 1950. "Ik ga ervan uit dat Silverstone er komt. Bernie zegt het."

Andere mening

Stalbaas Frank Williams was een heel andere mening toegedaan. "Ik denk dat de race niet doorgaat." Collega Ron Dennis was het niet met hem eens. "Iedereen gelooft dat ze er wel uitkomen", zei de eigenaar van McLaren.

Behalve de Britse GP heeft ook de Grand Prix van Frankrijk op Magny Cours nog geen overeenkomst getekend met Ecclestone, die de commerciële rechten heeft van de formule-1-autosport. Op de voorlopige agenda voor 2005, met een recordaantal van negentien WK-wedstrijden, staat er achter beide races een sterretje. Eind deze week wordt de kalender definitief.

Paul Stoddart, de "boss" van Minardi, zei ervan uit te gaan dat in Monaco een lijst met negentien racedatums zal worden gepresenteerd. "Niets kan Magny Cours de vernieling in helpen en het enige dat Silverstone de vernieling kan in helpen is de BRDC."

Contract

Deze club heeft een contract voorgelegd gekregen voor één jaar met een optie voor nog zes. De BRDC heeft liever een 2-jarige verbintenis met een optie voor vijf jaar extra. "Het verschil tussen beide partijen is heus niet zo groot", zei Dennis. "Ze voelen ook allebei dat het geen onoverkomelijk probleem is."

De greep van Ecclestone op de Formule 1 zou overigens wel eens minder sterk kunnen worden. Het Hooggerechtshof stelde de 73-jarige Brit maandag in het ongelijk in een geschil met een drietal belanghebbende banken. Deze hadden bezwaar gemaakt tegen de samenstelling van het bestuur van de Formule One Holdings (FOH). Daarin maakte Ecclestones familiebedrijf Bambino Holdings met slechts een kwart van de aandelen de dienst uit.