BRUSSEL - Raymond Goethals is maandag op 83-jarige leeftijd overleden. De succesvolste Belgische voetbaltrainer aller tijden, gedurende acht jaar bondscoach, was al geruime tijd ziek.

"De Tovenaar", zoals een van zijn bijnamen luidde, won met Olympique Marseille in 1993 de Champions League. De Rode Duivels stuurde hij bij het Europees kampioenschap van 1972 naar het brons.

Zijn dood verdriet de Belgische voetbalwereld, maar ook de deskundigen in vele andere landen. Jan Peeters, voorzitter van de nationale bond (KBVB) was een van de eersten die de familie Goethals zijn deelneming betuigde. "Een verlies voor België. Een groot voetbaltrainer én een groot kenner", zei Peeters in een reactie.

Monument

"Een monument", noemde Aimé Anthuenis, de huidige bondscoach, zijn legendarische voorganger. "Een van de weinige Belgische trainers die ook met succes in het buitenland heeft gewerkt. Een boeiende man ook, met een eigen mening. Enorm bezeten van voetbal. Hij was er haast maniakaal mee bezig. Toen hij ziek was, leefde hij op als het over voetbal ging."

Anthuenis roemde ook het tactisch inzicht van Goethals. "Hij kon spelers en ploegen goed inschatten, zowel negatief als positief. Ook was hij erg sterk in het analyseren van tegenstanders." De voormalige Belgische aanvoerder Pol van Himst was het daar volledig mee eens. "Tactisch heel sterk, maar ook eenvoudig. Voetbal moest van hem niet ingewikkeld zijn. Raymond leefde voor voetbal. Hij kende ook niets anders. Eenvoudig is hij altijd gebleven."

Rouw

Anderlecht-trainer Hugo Broos, met zijn ploeg in Italië om het voor de Champions League op te nemen tegen Inter, zei dat het verscheiden van Goethals het Belgische voetbal, terwijl het sportief ook al niet best gaat, opnieuw in diepe rouw heeft gedompeld. "In korte tijd verloren we Guy Thijs en Raymond Goethals, de beste twee Belgische trainers van de vorige eeuw", aldus Broos.

"Raymond was een van de allergrootsten. Ik heb het geluk gehad met hem te mogen werken, bij Anderlecht en bij de nationale ploeg. Van hem onthoud ik op het veld zijn tactische trainingen. Iedereen wist wat van hem werd verwacht. Naast het veld beleefden we veel plezier aan zijn grappen en grollen."

Goethals werd geboren op 7 oktober 1921 in Vorst, een plaats in de buurt van Brussel. Hij was lang actief als voetballer. Van 1933 tot 1947 was hij keeper van Daring Brussel, daarna, tot 1952, stond hij bij Racing Brussel in het doel. Zijn eerste baan als trainer kreeg bij in 1956 bij FC Hannuit. Na een periode Borgworm en Sint-Truiden werd Goethals in 1966 assistent van de Belgische bondscoach Constant Vanden Stock.

Zware nederlaag

Twee jaar later was hij zelf de eerstverantwoordelijke man bij de Rode Duivels. Dat bleef 44 interlands tot 1976. "Raymond de Wetenschapper" stapte op 26 april op, een dag na de zware nederlaag in de derby der Lage Landen tegen Oranje in de Kuip (5-0). Dat zou de uitschakeling betekenen van België in de kwartfinale van het EK.

Goethals keerde terug naar clubniveau en behaalde zijn eerste Europa Cup in 1978 met Anderlecht in het toernooi der bekerwinnaars. Goethals leidde Standard in 1982 en 1983 naar de Belgische titel. Met Marseille werd hij begin jaren negentig driemaal Frans kampioen.

Dieptepunt

De Belg was ook enige tijd werkzaam bij Girondins Bordeaux, in Brazilië (Sao Paulo) en Portugal (Guimaraes). Een dieptepunt was de schorsing in 1983 bij Standard voor zijn aandeel in het omkoopschandaal met Waterschei.