ZEIST - De geïnteresseerde partijen voor de aankoop van de tv-rechten lichten maandag hun bod toe aan vertegenwoordigers van de Eredivisie CV. Donderdag volgt dan een reactie van de ECV die eventueel kan overgaan tot een nieuwe bieding.

John de Mol en de NOS zijn de belangrijkste kandidaten voor het verwerven van het hoofdpakket: de uitzending van samenvattingen van eredivisieduels. In de media wordt druk gespeculeerd over de biedingen.

Volgens De Telegraaf heeft John de Mols mediabedrijf Talpa 40 miljoen euro voor de samenvattingen geboden. Dat bedrag zou 8 miljoen hoger liggen dan de bieding van de NOS, dat de afgelopen jaren 24 miljoen euro per seizoen kwijt was. Het Algemeen Dagblad schat het bod van De Mol iets lager in: ongeveer 36 miljoen euro.

Buitensporig

Volgens sportmarketingdeskundige Frank van den Wall Bake zijn de genoemde bedragen buitensporig hoog. "Het kan bijna niet dat De Mol 40 miljoen euro biedt voor een pakket dat nu nog 24 miljoen waard is. Tenzij er iets is wat wij niet weten. Ik geloof zeker dat deze bedragen niet uit de lucht komen vallen. Waar rook is is vuur. Maar bij zo'n sprong moet er wel haast sprake zijn van aanvullende eisen of is in het bod een extra pakket, bijvoorbeeld de live-wedstrijd op vrijdagavond, meegenomen."

Ook acht Van den Wall Bake het niet uitgesloten dat in de bieding een bedrag aan zendtijd is meegenomen. "De ECV wil toekomstige sponsors zendtijd kunnen aanbieden. Misschien is dat wel verrekend in het bod van De Mol."

Geheimhouding

Een woordvoerder van John de Mol liet weten niet te reageren op de bedragen: "We hebben getekend voor geheimhouding." De ECV onthoudt zich tot 22 december, de dag dat zij in principe een aanbeveling zal doen aan de vennoten, van commentaar.