ROTTERDAM - Met zijn winnende treffer in het uiteindelijk alsnog gewonnen thuisduel met NEC (2-1) voorkwam Salomon Kalou dat Feyenoord zich in crisissfeer moet voorbereiden op het nakende duel met koploper PSV. De spits uit de Ivoorkust kon met zijn doelpunt in de 85e minuut echter niet camoufleren dat de Rotterdammers nog steeds geen oplossing hebben gevonden voor de problemen waar ze steeds opzichtiger mee worstelen.

Op het moment dat de morrende achterban in De Kuip zich al bijna verzoend had met een serie van zes punten uit zes competitieduels profiteerde Kalou handig van een blunder van de zojuist bij NEC ingevallen Denneboom. De spits, woensdagavond ook al goed voor twee treffers tegen Schalke 04, schatte de door Denneboom foutief getrapte bal op juiste waarde in en wees zijn ploeg met een doeltreffend schot de uitgang van het doolhof waarin het door eigen schuld in verstrikt was geraakt.

Het altijd zo vergevingsgezinde publiek in De Kuip beloonde de actie van Kalou met een enorm applaus dat vooral werd gevoed door opluchting.

Net zoals spelers en technische staf van de club waren de supporters dolgelukkig dat het verschil met PSV een week voor de ontmoeting met de koploper uit Eindhoven niet tot dertien punten was gegroeid. De fans zullen zich echter ook herinneren hoe ze eerder het opnieuw machteloze optreden van hun ploeg met fluitconcerten begeleidden.

Gullit

Vooral Paauwe moest het weer ontgelden. De bekritiseerde aanvoerder heeft veel aan krediet verloren. Na een te zachte terugspeelbal halverwege de tweede helft werd de verdediger voortdurend uitgefloten. "Ik heb dat niet gehoord", reageerde trainer Gullit. "Maar als dat zo is, dan is dat best vervelend voor hem."

Opvallend was dat trainer Gullit ongeveer als enige in het stadion onbewogen reageerde toen Kalou zijn club alsnog de winst bezorgde. "Logisch", vond hij zelf. "We speelden heel mager, we misten scherpte en kracht. Maar ik ben natuurlijk wel blij dat we hebben gewonnen. Of het nu verdiend was of niet."

NEC

Na een serie van acht duels zonder zege mocht NEC zich in De Kuip lange tijd gelijkwaardig aan Feyenoord noemen. De Nijmegenaren kwamen op achterstand nadat Pothuizen een voorzet van de in buitenspelpositie doorgebroken Saïdi verkeerd beoordeelde. Kuijt profiteerde dankbaar.

Met een prachtig schot onderstreepte Barreto in de 43e minuut waarom hij in Zuid-Amerika grote faam geniet. De middenvelder uit Paraguay, net terug van een schorsing, schoot van zo'n 35 meter prachtig raak: 1-1.

De bij Feyenoord tot eerste doelman gepromoveerde Lodewijks voorkwam dat Feyenoord op achterstand moest rusten. Hij redde prachtig na doelpogingen van Boutahar en Wisgerhof en had geluk dat Barreto op de lat schoot.

Sinterklaas

Na de hervatting drong Feyenoord zonder echt gevaarlijk te worden aan. Saïdi raakte de lat, Kalou schoot in kansrijke positie naast. Met dank aan Denneboom voorkwam Kalou uiteindelijk toch nog dat zijn ploeg verder achterop raakte.

"Ik hoef geen sinterklaas meer te vieren", mopperde de verliezende trainer Neeskens. "Dat hebben we hier al gedaan." "Ach, laat ons ook een keer geluk hebben", reageerde Gullit. "Dat hadden we na zo'n slechte serie wel nodig. Zondag spelen we tegen PSV. Dan kan het weer anders zijn. Het zal dan wel veel beter moeten dan vandaag. Want het was heel magertjes."