ALKMAAR - Met het zware UEFA-bekerduel tegen Glasgow Rangers nog in de benen speelde AZ een mindere wedstrijd voor de eredivisie tegen ADO Den Haag. Toch pakte de formatie van Co Adriaanse de drie winstpunten met 2-0. Meerdink (18e minuut) en invaller Elkhattabi (73e) scoorden. AZ bleef na de achtste triomf op rij stevig tweede op de ranglijst, vijf punten achter PSV.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Slecht spelen en toch winnen is het kenmerk van een elftal met grote ambities. AZ heeft zich in het kransje van de topdrie gewrongen. De coach wilde na afloop niet van een kampioenschap weten, want hij zag te veel tekortkomingen. "We beslisten weer erg laat, wat veel kracht kostte. Bovendien liepen ze in de aanval te vaak te zaalvoetballen. Pielen met de bal en geen pegel op doel." AZ speelde donderdag een machtige Europese wedstrijd tegen Glasgow Rangers en maakte voortijdig de overstap naar de laatste 32 van de UEFA-beker.

ADO Den Haag

ADO was drie dagen later van een ander kaliber. Het Haagse collectief speelde fel, won veel duels en was dreigend. Qua veldbezetting, instelling en voetballend vermogen is het gek dat de formatie van Adelaar zo laag staat op de ranglijst. Het grote euvel bleek andermaal de afronding. Uit tegen Roda JC had ADO dik moeten winnen gezien de kansen, maar draaide het nog uit op een schamele 1-1. Thuis tegen Willem II werden twee strafschoppen gemist en met 0-1 verloren.

Timmer

In Alkmaar tegen AZ misten Polak en Smith 100-procentkansen. Doelman Timmer redde. Een kopbal van Saeijs vloog langs Timmer, Perez kopte de bal van de doellijn. "We creëren de kansen wel, dat is belangrijk", zei de bedroefde Adelaar op zijn 44e verjaardag, "we hebben er inderdaad veel gemist de laatste weken, maar ik ga er vanuit dat de ommekeer zal komen."

Neusje

ADO verzuimde zelf de aansluiting met het moeizaam scorende AZ te verzorgen. De tegenstander gaf geen cadeautjes weg. Wel namen de Alkmaarders ze dankbaar aan. Bij beide doelpunten zorgden Haagse spelers voor de inleiding. Van Galen als aangever en Meerdink als schutter profiteerden bij de eerste treffer. Het tweede doelpunt was een verdienste van de invallers. Nelisse speelde zich vrij van zijn bewaker Saeijs, schoot hard in, waarna Elkhattabi de rebound intikte. "Ali heeft een neusje voor zulke kansjes", loofde Adriaanse de invaller die de laatste weken vaak van de tribune moest toekijken.

In de euforie van de zak vol zeges haastte Adriaanse zich weer om AZ in de underdogpositie te drukken. "PSV wint zijn wedstrijden gemakkelijker dan wij. PSV is daarom favoriet."

Vitesse

Trekkend met een been, strompelend of hinkend kwamen de spelers van Vitesse zondag van het veld. Op het tandvlees voetballen de Arnhemmers naar het einde van de eerste competitiehelft. De club, gestraft met een smalle selectie, werd zondag beloond met een niet geheel verdiende overwinning op FC Utrecht (2-1).

Sturing

Trainer Sturing maakte zijn manschappen direct na afloop van het duel een compliment. "Bijkans op hun knieën kwamen mijn spelers het veld af. Ze hebben een prima prestatie geleverd. Dat wij veel te veel hebben gekregen en de gelukkige winnaar waren, dat kan ik niet ontkennen."

Booy

Zijn collega Booy had Vitesse de gelukkige winnaar genoemd, nadat hij zijn eigen ploeg uit tien kansen slechts één treffer had zien halen. "Ik kan er lang over uitweiden, maar het komt neer op doelpunten maken. Als we niet hadden willen verliezen, hadden we maar moeten scoren." De Utrechtse kansen werden soms door pech of onnauwkeurigheid, maar meestal door doelman Jevric onschadelijk gemaakt. "Hij heeft punten voor Vitesse gepakt", zei Booy terecht over de uitblinker.

Sturing, die op de bank vrijwel alleen jonge onervaren spelers had, moest het al snel in de wedstrijd doen zonder aanvaller Gluscevic, die voorheen voor Utrecht speelde. Die viel uit met een liesblessure. Na rust verliet ook doelpuntenmaker Hofs (1-0) mank het veld, hij werd gelijktijdig getroffen door kramp en een knieblessure. Utrecht zag aanvoerder De Jong onvrijwillig vertrekken met een blessure aan de lies.

Tol

Vitesse kent meer spelers met problemen. Verdediger en maker van het winnende doelpunt Michael Jansen liep na afloop moeilijk wegens een gekneusde teen. Middenvelder Knopper, die al weken hinder heeft van een kwetsuur aan de rechterknie, haalde het einde met moeite. "Dat is de tol die je betaalt als je steeds met hetzelfde team moet spelen", vond hij. "Deze groep is wel aan vakantie toe. Ik voel mijn knie nu weer, normaal moet je een paar weken rust houden. Maar dat zit er nog even niet in."

FC Utrecht

Utrecht, dat vijf minuten voor tijd met vijf aanvallende spelers nog op 1-1 kwam door Douglas, heeft minder fysieke problemen. Desondanks staan beide clubs wel gelijk met 24 punten. Vitesse-verdediger Vreven, spelend tegen zijn oude ploeggenoten, grijnsde bij die constatering. "Vooral ik was extra gebrand om te spelen tegen de club waarvoor ik vier jaar heb gespeeld. Met deze spelers en de vele geblesseerden hebben we een prima resultaat behaald. Of ik nog fit ben? Nou, zo voel ik me niet, maar toch heb ik de negentig minuten kunnen volmaken."

Heerenveen

Met scheidsrechter Kevin Blom in de hoofdrol is Willem II - Heerenveen geëindigd in 2-2. De arbiter had zondag in Tilburg enkele zwakke momenten en de Friezen waren daarvan uiteindelijk het slachtoffer. De 2-2 van Willem II in blessuretijd had alles te maken met het fluiten van Blom.

Scheidsrechter Blom

Blom gaf Haarala een tweede gele kaart na een vermeende overtreding. Het wegsturen van de Fin had fatale gevolgen voor Heerenveen. Uit de vrije trap van Caluwé kopte Van Nieuwstadt zijn ploeg naar een punt. "Een belachelijke rode kaart, ik raakte niemand", aldus Haarala.

Eerder in de wedstrijd was Blom minder daadkrachtig. Voor rust kreeg Bakkati van Heerenveen slechts geel na een aanslag op Bobson en na de hervatting ging ploeggenoot Sikora opzichtig in de fout. Hij sabelde Mathijssen neer, maar Blom deed die actie eveneens af met geel. "Vanuit mijn positie in het veld en dus in mijn waarneming was het in beide gevallen geel."

Verbeek

Dus keek Heerenveen-trainer Verbeek na afloop met gemengde gevoelens terug op de wedstrijd. "Blom is geen sinterklaas, maar hij speelde wel sinterklaas. Dat deed hij in blessuretijd in ons nadeel. Maar eerder hadden wij niet te klagen. Blom spaarde Bakkati."

De scheidsrechter had nog een ongelukkig moment. Hij had er geen erg in dat Verbeek in de rust zijn verdediger Bakkati uit voorzorg naar de kant had gehaald ten faveure van Haarala. De arbiter gaf de laatste geel, liep aarzelend weg en trok alsnog rood. De spelers moesten Blom er op wijzen dat hij de Friese verdedigers met elkaar had verward.

Kramp

Lang stond Verbeek niet bij het puntenverlies stil. Heerenveen had een sterke openingsfase voor rust (met de 1-0 van Sikora) en halverwege de tweede helft (met de 2-1 van Huntelaar). Met de van een blessure herstelde Väyrynen heerste de ploeg op het middenveld, maar op het eind brak de krachtsinspanning tegen Dinamo Zagreb (2-2) voor de UEFA-beker Heerenveen op. "Sommige spelers kregen kramp, maar ik kon niet meer wisselen", aldus Verbeek.

In de gedeelten dat Heerenveen het initiatief uit handen gaf, sloeg Willem II meteen toe. Na een half uur door Caluwé (1-1) en in blessuretijd door Van Nieuwstadt, met de hulp van Blom.