SEVILLA - Het Spaanse tennisteam is in Sevilla hard op weg naar de tweede zege in het toernooi om de Daviscup, na het succes in 2000. Liefst 27.200 uitzinnige toeschouwers, een recordaantal, zagen de 18-jarige Rafael Nadal het Amerikaanse servicekanon Andy Roddick het zwijgen opleggen. Spanje kwam daardoor op een voorsprong van 2-0. Eerder had Carlos Moya al vrij gemakkelijk gewonnen van Mardy Fish.

De Spaanse coach Jordi Arrese werd donderdag nog links en rechts bekritiseerd voor zijn besluit Nadal in te zetten in plaats van de ervaren Juan Carlos Ferrero. Vierentwintig uur later werd het bewijs geleverd dat hij het juiste voorgevoel had. Nadal, dit jaar debuterend in de Daviscup, verloor op het erg trage gravel de eerste set nog in de tiebreak (6-8) maar sloeg daarna met steun van een hele natie genadeloos toe: 6-7 6-2 7-6 6-2.

Roddick

De op Mallorca geboren linkshandige speelde fantastisch. Roddick kon serveren en volleren wat hij wilde, alles kwam terug, in alle hoeken van de baan, met vaak vernietigende returns. Na drie uur en 38 minuten stond het eindresultaat op het scorebord in het olympisch stadion La Cartuja.

Moya had het voorbereidende werk gedaan. Fish was geen echte partij: 6-4 6-2 6-3. "Ik begon best wel nerveus", bekende de Spanjaard, voormalige nummer een van de wereldranglijst. "Dit was de belangrijkste dag van mijn leven en dat voor zoveel mensen. Ik had me voorgenomen op zeker te spelen, grote risico's uit de weg te gaan. Fish is immers een tennisser die erg kan groeien als het goed gaat."

Olympisch zilver

De Amerikaan, winnaar van het olympisch zilver in Athene, had twee van de drie voorgaande partijen tegen Moya gewonnen. Echter allemaal op hardcourt. Op de trage baan met alleen maar rode en gele vlaggen om zich heen kwam Fish er geen moment aan te pas. Moya stuurde hem van hot naar her en maakte de punten waar hij wilde. De eerste set was na 40 minuten voorbij, de volgende gingen nog sneller.

Mike en Bob Bryan moeten er nu zaterdag voor zorgen dat de finale niet voortijdig eindigt, maar dat er zondag ook nog spanning op de resterende singlepartijen staat. De Amerikaanse tweeling staat tegenover Nadal en Tommy Robredo. Ook dan puilt La Cartuja weer uit. Het vorige toeschouwerrecord was overigens al een halve eeuw oud. In 1954 trok de confrontatie Australië - Verenigde Staten in Sydney 25.578 tennisliefhebbers.