Supporters hebben volgend jaar een speciale identiteitskaart voor fans nodig als ze het WK voetbal in Rusland willen bezoeken. De maatregel is bedoeld om het gevaar voor supportersgeweld in te dammen.

Volgens de FIFA zijn de Russische autoriteiten verantwoordelijk voor de invoering van de kaart. Bij het EK 2016 waren er in Frankrijk meerdere ongeregeldheden, onder andere door de komst van Russische 'hooligans' naar het land.

FIFA-voorzitter Gianni Infantino meldde vorige maand nog dat hij "totaal niet bezorgd" is over de dreiging van hooliganisme bij het WK van 2018.

De maatregel geldt ook al bij de Confederations Cup, die komende zomer in Rusland wordt gehouden. Dat evenement geldt als test voor het WK. De speciale kaart geldt tevens als visum.

Volgens de FIFA moet de kaart ertoe bijdragen dat het tijdens het WK één groot feest wordt. "We willen alleen mensen ontvangen die komen om hun land op een sportieve manier te steunen. De rest mag thuisblijven", aldus FIFA-official Colin Smith donderdag bij een bezoek aan Rusland.

De Confederations Cup vindt plaats in vier van de elf WK-steden; Sint Petersburg, Kazan, Moskou en de olympische stad Sochi. Volgens de FIFA liggen de voorbereidingen redelijk op schema.