De internationale atletiekwereld wil Rusland terug. Dat zei Svein Arne Hansen, voorzitter van de Europese atletiekfederatie, donderdag op een bijeenkomst in Belgrado, waar vrijdag de EK indoor begint.

"We werken hard aan een oplossing van de problemen. Er is progressie. Van beide kanten is de goede wil aanwezig."

Rusland wordt al bijna een jaar geweerd van internationale atletiekontmoetingen nadat onderzoeker Richard McLaren vorig jaar in twee grote rapporten melding maakte van een omvangrijk door de staat gestuurd dopingsysteem in Rusland.

Hansen: "Ik heb het gevoel dat de mentaliteit in Rusland aan het wijzigen is. Men begrijpt dat het zo niet langer kan en dat dingen moeten veranderen. Vooral in de top ziet men dat in. Ik hoop dat dit leidt tot een hereniging. Het liefst ook zo snel mogelijk."

Rusland ontkent nog altijd dat het dopingsysteem door de Russische staat werd ondersteund. President Vladimir Poetin herhaalde dit woensdag nogmaals, maar opvallend was dat hij wel toegaf dat het antidopingsysteem in zijn "gefaald" heeft .Hij kondigde actie aan om dit in de toekomst te voorkomen.

Clean

Hansen zei donderdag dat de strijd tegen doping onverminderd voort gaat. "In alle landen. Wie aan wedstrijden wil deelnemen moet 'clean' zijn. Niet alleen in onze internationale competities, maar in alle competities. Ik denk dat de atleten bereid zijn ons daarin te volgen.''

Eerder dit jaar zei de internationale atletiekfederatie IAAF dat de schorsing van Rusland waarschijnlijk niet voor november zal worden opgeheven. De Russen zijn daarom ook uitgesloten van deelname aan de EK indoor in Belgrado.

De overkoepelende organisatie van alle nationale antidopingagentschappen hebben eerder op aangedrongen om Rusland uit te sluiten van alle sportwedstrijden.