SAN FRANCISCO - Atlete Marion Jones heeft doping gebruikt in de aanloop naar de Olympische Spelen in 2000. Victor Conte, directeur van het voedingsmiddelenbedrijf BALCO Laboratoriums, heeft dat gezegd in een interview waarvan de televisiezender ABC donderdag een deel uitzond.

Jones veroverde in Sydney vijf medailles, drie keer goud en tweemaal brons. Volgens Conte heeft hij de Amerikaanse diverse verboden middelen geleverd en heeft haar instructie gegeven hoe ze de producten moest gebruiken. Hij keek ook toe hoe ze zichzelf in haar been injecteerde. "Ze gaf zichzelf een injectie toen ze naast me zat", aldus Conte. Op de vraag of Jones een gebruikster van dope is, antwoordde Conte: zonder twijfel.

THG

Het lab BALCO staat centraal in het grote Amerikaans dopingschandaal in atletiek en honkbal. Het lab bracht het designdrug THG op de markt. Conte gaf al eerder toe aan diverse atleten verboden producten te hebben geleverd.

Hij zegt in het vraaggesprek, dat vrijdag in zijn geheel wordt uitgezonden, Jones van augustus 2000 tot en met september 2001 onder meer van EPO, groeihormonen, insuline en 'het schone', het designdrug van THG, te hebben voorzien.

Schandaal

De naam van Jones en die van haar partner Tim Montgomery worden al lange tijd genoemd in het schandaal rond Balco. De Amerikaanse heeft altijd ontkend iets te hebben gebruikt en is ook nooit positief getest. "Ik heb nooit iets geaccepteerd of iets genomen en niemand heeft mij ooit verboden middelen aangeboden", zei ze in mei. De affaire had echter wel invloed op haar deelname aan de Spelen in Athene. Ze wist zich als titelverdedigster op de 100 meter niet te kwalificeren. Ze plaatste zich wel voor het verspringen en kwam uit op de estafette 4x100 meter, maar wist op beide disciplines geen medaille te pakken.

In een reactie op de uitspraken van Conte hield Jones' advocaat Rich Nichols vast aan de eerdere uitlatingen van de atlete. "De verklaringen van Conte zijn voortdurend tegenstrijdig, maar Marion Jones heeft altijd vastgehouden aan haar verklaring, ze heeft nooit, maar dan ook nooit verboden middelen gebruikt."

Dopingplan

In interview zegt Conte niks over Montgomery. Op de website van ABC wordt echter gemeld dat hij ook een dopingplan had gemaakt voor de wereldrecordhouder op de 100 meter en Kelli White, die inmiddels doping heeft toegegeven.

De verwachting is dat de zaak rond BALCO in maart voor de rechter komt. Volgens het onderzoek van het Amerikaanse dopingbureau USADA hebben inmiddels tien atleten een straf gekregen wegens het gebruik van THG of modafinil. Het USADA is van mening dat deze beide middelen komen van BALCO.