ZAGREB - Heerenveen heeft zich op miraculeuze wijze gered van uitschakeling in de tweede ronde van de UEFA-beker. Dinamo Zagreb leek donderdagavond in groep G af te stevenen op een zege, maar uit het niets sloegen de Friezen in de slotfase alsnog toe.

Yildirim en Huntelaar (strafschop) zetten Heerenveen in de laatste vijf minuten van 0-2 op 2-2. Huntelaar maakte de sensatie nog bijna compleet door in blessuretijd de bal op de lat te mikken.

Heerenveen (vier punten) heeft nu aan een zege thuis tegen SK Beveren voldoende om de derde ronde te bereiken. De Friezen zijn nu niet meer afhankelijk van het duel tussen VfB Stuttgart (zes punten) en Dinamo Zagreb (vier punten).

Stuttgart

Als de Duitsers winnen heeft Heereenveen zelfs aan een gelijkspel genoeg. Benfica plaatste zich donderdagavond door een zege op de nog puntloze Belgen. Heerenveen ging woensdag na de stunt tegen VfB Stuttgart (1-0) en het gelijkspel tegen Feyenoord (2-2) vol vertrouwen richting Kroatië.

Trainer Verbeek ging ervan uit dat zijn ploeg in Zagreb minimaal een punt kon weghalen. De derde plek, ook nog goed voor de derde ronde, zou dan binnen handbereik liggen. Dat optimisme kreeg na de laatste training in stadion Maksimir een flinke knauw.

Bruggink bleef weliswaar geblesseerd achter in Heerenveen, maar met Hestad was dat probleem opgelost. Het afhaken van Haarala (enkel), Väyrynen (hamstring) en op het laatste moment van aanvoerder Radomski (hamstring) was echter niet op te vangen. Verbeek miste tegen de Kroaten zijn gehele middenveld met Bruggink, Radomski en Väyrynen.

Vervangers

Met Breuer en Rose als vervangers naast Hestad was de ziel uit de ploeg. Het gelegenheidsmiddenveld ging dan ook ten onder op het loodzware veld, waardoor de Friese defensie te veel onder druk kwam. Het gevolg was dat Selakovic, Huntelaar en Yildirim voorin kansloos waren.

Toch leek Heerenveen de beginfase ongeschonden door te komen. In de vijftiende minuut ging het echter fout. Uit een vrije trap van Mujcin ontstond er verwarring bij Heerenveen achterin, waarna middenvelder Bosnjak ongehinderd kon uithalen: 1-0. Heerenveen had daarna geluk met kansen op 2-0 voor Karic en Mujcin.

Druk

In de tweede helft startte Heerenveen met aanvaller Samaras voor verdediger Bakkati. Verbeek wilde met die wissel voorin meer druk op Dinamo Zagreb zetten. Daarvan kwam niets terecht. In de 58e minuut ging Pranjic er op links vandoor en liet doelman Vandenbussche kansloos met een schot in de verre hoek: 2-0.

Heerenveen leek daarna kansloos, maar zette alles in de turbulente slotfase recht. Yildirim met een prachtig schot met links en de koelbloedige Huntelaar uit een strafschop kregen het stadion muisstil.